Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министаркa културе и информисања Маја Гојковић свечано је данас отворила Павиљон Србије на 17. међународном бијеналу архитектуре у Венецији.

   Гојковић је истакла да поставка „Осми километар“ ауторског тима „Модерни у Београду“ уверљиво сведочи о томе да је Србија још једном показала да стваралаштвом и имагинацијом може да пружи вредан допринос у суочавању са глобалним питањима нашег времена.

У том погледу, поред представљања националне архитектуре на међународној сцени, поменута поставка истовремено потврђује визионарску улогу уметности, која јој даје моћ да у изазовима свог времена пронађе извор инспирације и да, чак и у оном што делује потрошено, развије клицу новог, поручила је потпредседница Владе.

Она је оценила да изложба тима, који чини осам младих и талентованих архитеката, на вишеслојан начин одговара на овогодишњи слоган Бијенала „Како ћемо живети заједно?“, наводећи да одговор на то питање, кроз уметнички концепт изложбе, представља искорак у простор постиндустријског града Бора, у коме се метафорично нуди и наговештај будућих решења урбаног развоја.

Гојковић је подсетила на то да наша земља на Бијеналу самостално наступа од 2006. године и да је ово за Србију један од најважнијих културних догађаја на међународном плану.

Захваљујући визији кнеза Павла Карађорђевића, данас имамо прилику да се, у име Републике Србије, окупимо у овом дивном простору. За све учеснике на изложби и посетиоце ово није само једна од великих светских културних манифестација, на којој се на високом нивоу размењују идеје и искуства, већ и прилика да упознамо неке од одговора које архитектура даје у суочавању са савременим изазовима, поручила је Гојковић.

Она је истакла да је Србија потпуно посвећена томе да култура превазиђе кризу изазвану коронавирусом.

Свесни изузетног значаја културе за квалитетан живот у друштву, обезбедили смо да и у тешким условима установе културе буду отворене за публику. Поред тога, држава је у два наврата помогла самосталним уметницима како би лакше наставили свој рад, закључила је Гојковић.

Комесар изложбе Слободан Јовић рекао је да је тема Бијенала ”Како ћемо живети заједно?” Хашима Саркиса, кустоса 17. Међународног бијенала архитектуре, од 2019. године, када је постављена, до данас добила нова значења и читања, а да је указала на ургентну потребу за новим промишљањима о грађеној средини.

Град можемо посматрати као друштвени договор, а убрзање у промишљању новог друштвеног договора мора бити једнако убрзању технолошког развоја, све негативнијег утицаја човека на животну средину и константних друштвених промена, приметио је Јовић и додао да град дефинишу и култура и идентитет људи који у њему живе.

Испред осам младих аутора изложбе “Модерни у Београду” обратила се Далиа Дуканац, која је истакла да су на тему Бијенала одговорили на примеру града Бора, који се развијао у зависном односу са његовом главном привредном делатношћу – рударством.

Она је објаснила да становници Бора у свакодневном говору исказују појединачна места града кроз меру њихове удаљености од рударског површинског копа Бор ка југу.

Дуканац је прецизирала да је одатле потекла тема пројекта „Осми километар“, који представља будућност града Бора на метафоричком нивоу.

Ауторски тим „Модерни у Београду“ чине архитекте: Ива Бекић, Ирена Гајић, Далиа Дуканац, Стефан Ђорђевић, Снежана Златковић, Мирјана Јешић, Христина Стојановић и Петар Цигић.

Гојковић је данас са председником Бијенала Робертом Ћикутом обишла Павиљон Србије, оценивши том приликом да одржавање овогодишњег бијенала, имајући у виду околности које намеће пандемија, представља велики успех, посебно када се узме у обзир изузетан квалитет поставки.

Потпредседница Владе је напоменула да је посебан фокус Србије био на учешћу на Бијеналу у Венецији, што је једна од најпрестижнијих манифестација, изразивши задовољство због успешне сарадње у оквиру овогодишњег Бијенала са Дирекцијом те манифестације.

Она је указала и на могућности за успостављање динамичније сарадње и у другим областима и у том контексту је упутила позив председнику Бијенала да посети Србију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here