Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Данас се сећамо оних којих су насилно морали да напусте своје домове, радна места, школе, неретко и своје породице, саопштио је поводом обележавања Светског дана избеглица, министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић. 

“Изражавамо своје поштовање и према свима онима који су прихватили избеглице и тиме показали своју хуманостонда када је било најпотребније.Избеглице и расељени представљају најрањивију категорију становништва у свету и зато је обавеза свих нас да им пружимо сву подршку која им је потребна. Министарство за заједнице и повратак увек изнова подсећа на непобитне проблеме оних који су силом прилика морали да напусте своје градове и села и у потпуности је посвећено стварању услова за њихов повратак и интеграцију. Две деценије чекања на повратак је исувише дуг период чекања и поражавајућа чињеница. Жеља за повратком и нада у боље сутра, међутим, и даље не јењава и наша је законска и морална обавеза да омогућимо повратак избеглих и расељених”, истакао је Јевтић.

Министар је изразио забринутост што супородице које су се вратиле често на мети напада. Јевтић је казао да је Светски дан избеглица идеална прилика да се укаже на чињеницу да је велики број расељених са Косова који чекају да се врате својим кућама.

Важно је убрзати процес повратка и интеграције и данас апелујем на све институције да учине потребан напор који би допринео повратку расељених у своје домове.

”Моје мисли су свакодневно са расељенима, а мој основни циљ је да им обезбедим услове да се врате. За нас су повратници велики хероји, јер и поред тога што је већина све изгубила у једном дану, радује нас чињеница да воља за повратком и даљи постоји”, нагласио је министар.

Након конфликта на Косову јуна 1999.године око 226 418 грађана, углавном Срба, Рома и осталих је напустило своје домове. До данас се на Косово вратило око 28500 грађана међу којима је око 12 500 Срба. Због безбедносних препрека, спорог решавања случајева узурпиране имовине илоше економоске ситуације, број повратника из године у годину опада.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here