Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

На конференцији за медије Кризног штаба о коронавирусу, министар Златибор Лончар је истакао да је највише преминулих старости од 60 до 79 година – 27,96 процената. Истакао је да струка одређује да ли ће нека вакцина бити обавезна или не. Др Верица Јовановић каже да је ревизија података из базе уобичајен поступак и на томе се ради. Др Горан Стевановић је указао и да се све време прича о ваздушном преносу вируса.

Министар Лончар је на конференцији за медије Кризног штаба  навео да преминули из те две старосне категорије чине више од 50 одсто преминулих. Према његовим речима, преминулих узраста од 20 до 29 година је 0,72 одсто, деценију старијих, од 30 до 39 година – 1,08 одсто, док је људи средње генерације, од 40 до 49 година, међу преминулима 8,6 одсто, а од 50 до 59 – 14,34 процента.

Највише преминулих је у доби од 60 до 69 година – 28,67 одсто, а затим од 70 до 79 година – 27,96 процената. Старији од 80 година чине 18,64 процента преминулих, навео је Лончар. Он је додао и да је међу преминулима 64,84 одсто мушкараца, а 35,16 одсто жена.

Говорећи о вакцини, Лончар је рекао да још нема вакцине која је регистрована за употребу и да је најбитнија безбедност и ефикасност вакцине.

Струка одређује да ли ће нека вакцина бити обавезна или не, рекао је Лончар.

“Биће препоручена за људе који су високоризични, као што су медицински радници. Држава ће се трудити да обезбеди довољене количине и да буде доступна сваком”, каже министар здравља.

Према његовим речима, “Батут” сабира сва мишљења, лекара разних специјалности и једини који прави распоред вакцинације, је Институт за јавно здравље “Батут”.

“То је регулисано законом и тако ће бити и овог пута”, рекао је министар.

Говорећи о броју инфицираних на протестима, Лончар је рекао да се надао да ће се до данас завршити са пријављивамњем тих људи, који су били у котакту са њима.

“Можда сам се мало више надао, имамо још последице протеста и то је нешто што смо могли да спречимо”, каже он.

Директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић објаснила је да ће деца носити заштитне маске ако то пропишу лекари, а у вртићима остаје држање дистанце, проветравање простора и хигијена руку.

Епидемиолози који стручно саветују предшколске установе и кадар који ради у здравственим установама дефинисаће правила која су превентивана, као што су поштовање дистанце и коришћење заштитних маски када су у питању кадрови који раде у вртићима. За децу која имају имунолошки осетљивији статус или респираторне проблеме, само у консултацији са лекаром биће одређено да ли да носе маску, истакла је Јовановић.

Она је навела да је према европској здравственој установи ЕЦДЦ препорука да деца од две године и више треба да носе маске, а код нас се та препорука примењује у складу са стањем деце.

Ако се ради о отвореном простору, према њеним речима, треба онемогућити окупљања у већем броју, а да се маске прописују у посебним условима.

Одговарајући на питања новинара, министар Лончар је објаснио да је, после Београда, највећи број заражених вирусом у Шапцу, Чачку и Краљеву, а стигла је и информација да је Врњачка Бања потенцијално ново жариште, јер све више грађана из ових места која су жаришта, одлази тамо ради забаве.

Апелујемо на све који се налазе у том подручју да строго обрате пажњу на понашање и да се придржавају мера, апелујемо и на локалну самоуправу у Врњачкој Бањи да на време предузме све мере како то место не би било ново жариште, рекао је Лончар.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић је потврдио да гојазни људи чешће развијају тежу клиничку слику и додао да је гојазност само један од фактора ризика.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here