1. 09. 2020.

Министар здравља састао се са представницима удружења “Уједињени против ковида”. Ту иницијативу до сада је потписало око 3.000 здравствених радника. То је први пут да се министар здравља састаје са представницима удружења и први пут и да је то удружење затражило састанак са министром здравља.

Састанак је трајао више од сат и по времена, а представници удружења “Уједињени против ковида” оценили су га као коструктиван.

“Прва ставка је притисак на колеге због којих смо ово све организовали. Договор је да ми наше чланове, потписнике апела, наведемо њихова имена и дођемо на разговор са њима да бисмо редефинисали ту ситуацију и видимо да ли је неко од наших чланова и ко смењен и због чега. Што се тиче докторке Лејле Ћеранић, она има позицију начелника одељења. Ако жели да буде начелник, не може да буде смењена”, казао је представник Удружења Вук Вучић.

Према његовим речима, инсистирали су да се институције укључе у рад Кризног штаба.

“Министар нам је обећао да ће лично позвати људе које ми предложимо”, навео је Вучић.

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да када разговарају лекари са лекарима, може да се нађе заједнички језик.

“Оно што смо се договорили – да направимо заједничку сарадњу. Србија има те резултате који су једни од најбољих у Европи и региону. Морамо много тога да урадимо заједнички да би ти резултати остали. Имало је питања која су постављена за људе за које се мисли да су смењени са неких места зато што су нешто потписали”, навео је Лончар.

Истиче да оно иза чега стоји ова држава је да ни у једном моменту неће бити реваншизма.

“Неопходно је да добијемо адекватне податке. Договорили смо се да податке донесу за све оне који мисле да су смењени зато што су нешто потписали и да урадимо анализу и да видимо да ли је то тачно или није тачно”, казао је Лончар.

Свима је, додаје, заједнички циљ да се утврди истина и околности, јер медицина је, наводи, такав жив организам где мора да дође до промена.

Када је реч о запошљавању младих лекара који су били запослени током ванредног стања, Лончар напомиње да је то куцање на отворена врата.

“Нама такви, млади лекари требају. Ту је испао неспоразум да ли ти млади лекари могу да добију специјализацију коју желе, а некада није могуће да сви добију оно што желе. Али, обавезали смо се да ћемо испитати то и максимално помоћи око тога”, рекао је Лончар.

Мишљење Удружења је, указује, да би неки људи могли да се укључе у Кризни штаб.

“Дајте конкретне предлоге, лично ћу позвати те институције, да ли су предлози да пооштримо мере или смањимо, јер и ми ћемо знати да што боље изанализирамо. Ово је заједничка борба коју нисмо завршили, можемо да имамо много гору ситуацију за пар недеља ако се опустимо и ја се надам да може да се направи сарадња. Договорили смо да се виђамо једном месечно и да функционишемо на принципу чињеница и да их тако решавамо”, истакао је Лончар.

Додаје да је анализирана комплетна ситуација у Новом Пазару и у Клиничком центру Звездара.

“Директори су моја одговорност и избор, рекао сам да ћу преузети додатне мере испитивања, изаћи ћемо са свим чињеницама. Посебно је комплексна ситуација у Новом Пазару. Најбитније је да ће грађани у Новом Пазару и КБЦ Звездара добити најбољу могућу услугу.

Удуружење “Уједињени против ковида” неће одржати протест 26. септембра због конструктивног разговора и целокупне епидемијске ситуације у земљи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here