Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да се залаже за поновно увођење обавезног војног рока, да ће о томе бити поведена озбиљна расправа, наводећи да верује да ће поново бити уведено служење војске.

„Подржавам ту идеју, одлука није донета, видећемо све факторе. Мада искрено мислим да ће то бити и да би то био корак напред за безбедност наше земље“, рекао је Стефановић у Скупштини.

Стефановић је тако одговорио на питање посланика ЈС Драгана Марковића да ли ће бити уведен обавезан војни рок или су то, како је рекао, само празне приче.

Министар одбране је навео да се ради о томе да се „одмрзне“ оно што је „замрзнуто“ 2011. године по питању служења војног рока, али да то не значи да ће наша земља одустати од професионалне војске и да ће бити мање професионалних војника.

Када је реч о поновном увођењу војног рока, Стефановић је рекао:

„То би биле четири генерације са око 2.500 људи по генерацији, дакле око 10.000 војника годишње“.

Та тема, како је додао, мора да се сагледа из много углова, финансијских и по питању потреба војске и одбране земље.

Стефановић је рекао да ће се у каснијој фази расправе стручним круговима и Генералштабу препустити да размотре модалитета и како би то могло да буде урађено.

Каже да је данас разговарао са председником Србије Александром Вучићем о томе колико би коштало поновно увођење редовног војног рока, као и да је председник имао корисне предлоге.

„Професионални систем војске остаје, али данас имамо ситуацију да нам је важно да појачавамо снагу наше војске и да младе војнике учимо војничким вештинама које могу да им буду важне и касније у живота“, навео је Стефановић.

Истиче да је то важно и да би се научили ти млади људи како изгледа понос наше земље, да науче патриотску традицију и историју наше земље, као и да слушају химну сваког дана, пренео је Танјуг.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here