1. 04. 2021.

Ненад Пoповић, министар за иновације и технолошки развој и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом, изјавио је за РТС да је план да се у првом периоду на Торлаку произведе четири милиона доза вакцина “спутњик”.

Поповић је, говорећи у Дневнику РТС-а, рекао да је на Торлаку напуњено по 3.000 бочица компоненти 1 и 2 вакцине “спутњик”.

“По 1.100 од сваке компоненте се шаље у Москву на институт Гамалеја где ће бити 21 дан и где ће специјалисти института анализирати компоненте и донети одлуку да ли је Торлак спреман да отпочне производњу. Надамо се да ће све да буде у реду и да ћемо за 21 дан имати позитивне информације”, наглашава министар.

Према његовим речима, ако све буде како треба, крајем маја ће отпочети производња.

“Супстанца која ће да се допрема у Торлак биће из фабрике Гамалеја и она ће на специјалан начин бити транспортована у Београд на Торлак”, рекао је Поповић додајући да се нада да ће почетком јуна бити вакцинисани први грађани вакцином направљеном у Србији.

План је да се за први период произведе четири милиона доза вакцина.

“У наредном периоду са стручњацима из Русије радићемо на студији изводљивости шта је све потребно Торлаку”, навео је Поповић истичући да је у посету Србији позвао руског министра Дениса Мантурова када на Торлаку отпочне производња.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here