Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Није време за шпекулантско понашање, није тачно да Србија има 700.000 тона пшенице у складиштима, него 60-70 посто мање од тога, изјавио је данас Танјугу министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он је привреди окупљеној у Жита Србије поручио да је пре петнаестак дана извршен инспекцијски надзор и да се зна тачно колико жита има.

Истакао је да ће тржишне цене пшенице бити, те да они морају да престану да обмањују људе.

“Држава ће реаговати ако неко покуша шпекулантски да се понаша, није време за шпекулације”, поручио је он.

Говорећи од државној одлуци да купи 131.000 тона пшенице по 40 динара он је оценио да је та цена за произвођаче мала а за прерађиваче велика.

“Пратили смо тржиште, берзе на које смо наслоњени директрно и индиректно. Та количина пшенице нам је довољна да са оном која је у складиштима будемо безбедни у случају ломова”, рекао је он.

Недимовић је рекао да је се мера ограничавања цена најбитнијих производа наставља како би се обезбедили стандард и куповна моћ потрошача.

“Морамо бити образиви. Нашли смо меру. Све цене остају на истом нивоу као пре 6-7 месеци, само је шћер поскупео 6-7 динара. Влада Србије ће водити рачуна шта се догађа на тржишту, ако треба и интервенисати из робних резерви”, рекао је он.

Навео је да се мере доносе у окружењу динамичних промена на тржишту због рата који је на 1.000 километара од Србије.

“Морамо да се прилагођавамо условима. Спроводимо одговорну политику. Водимо рачуна о потрошачима, али и да сачувамо привреду, а да много не уплетемо државу”, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here