Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић истакао је данас да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и да је осудила активности Русије према Украјини, али да када је реч о увођењу санкција Руској Федерацији доноси одлуке самостално, на основу националног интереса и интереса грађана, као и да се не може очекивати да буде против некога ко поштује њен територијални интегритет.

Селаковић је, након састанка са савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом, одговарајући на питање аустријског новинара зашто се Србија не усклади са спољном политиком ЕУ и уведе санкције Русији, казао да је наша земља била део државе која је дуги низ година била под санкцијама које, како каже, никоме ништа добро нису донеле.

Истиче да је Србија од првог дана украјинске кризе заузела јасан став и да је осудила активности Руске Федерације према Украјини и рекла да чврсто стоји при поштовању основног принципа међународног права и односа, а то је поштовање територијалног интегритета и суверенитета свих међународнио признатих држава чланица УН.

„За нас је рат између Украјине и Русије, рат међу браћом. Ми и са једнима и са другима делимо исте корене, припадамо истој групи народа, култура нам је слична, духовност нам је иста и свака жртва до које дође у том рату за нас је суштинска трагедија“, казао је Селаковић.

Наглашава да Србија поштује територијални интегритет Украјине и да ће се на сваком месту залагати за то можда, како каже, посебно, јер је наш територијални интегритет нарушен.

„Немојте очекивати да Србија делује против онога ко поштује њен територијални интегритет, ко је у систему УН брана нападима на тај територијални интегритет и суверенитет“, истакао је шеф српске дипломатије.

Подсећа да Србија јасно показује свој став и гласањем у међународним организацијама, понашањем према украјинским избеглицама, слању хуманитарне помоћи.

„Међутим, дозволите да нам је наш национални интерес на првом месту. Поготову када имате процес који траје 19 година и за који нико не може да вам каже када ће се завршити. У међувремену, наши грађани морају да преживе“, указао је.

Додаје да се у доношењу одлука о будућности Србије, државно руководство води националним интересима Србије и њених грађана и понавља да Србија поштује територијални интегритет Украјине, БиХ, али и сопствени.

„Оно што се Србија труди да задржи као своје неотуђиво право јесте право да самостално доноси одлуке о својој будућности и то ћемо наставити да радимо, али од првог дана украјинске кризе ми смо рекли да осуђујемо кршење међународног јавног права, да поштујемо територијални интегритет и суверенитет Украјине и да је то нешто чему Србија остаје доследна и верна“, каже.

Шеф српске дипломатије каже и да Србија има пријатељске односе са Русијом и да то не крије, али и да је јасно рекла шта мисли о активностима Руске Федерације, односно да их је осудила.

Подсећајући да грађани Србије врло добро знају шта значи бити под санкцијама, Селаковић је затражи да нико не тражи да то радимо другоме знајући колико и на кога лоше утиче.

„А да притом морамо да будемо снабдевени нафтом, да и овде људи морају да се греју зими, да фабрике морају да раде, аутомобили да се возе, а да притом нисмо у прилици да рачунамо на помоћ коју ће државе чланице добијати из Брисела, већ да морамо да се ослонимо на наше сопствене могућности и ресурсе“, истакао је.

Што се тиче европског пута, Селаковић каже да за Србију други пут или алтернатива том путу не постоји.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here