Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је данас да малициозно потенцирање обавезног плаћања пореза за све држављане Србије који раде код страних послодаваца у иностранству додатно збуњује грађане, и поручио им да нема потребе да одјављују пребивалиште у нашој земљи.

Мали је рекао да је суштина да се прописи у погледу опорезивања зарада које наши грађани остваре у иностранству нису мењали од почетка овог века.

Људи који раде и живе у иностранству знају где треба да плаћају порез, додао је Мали.

Министар је објаснио да су резиденти Србије обвезници пореза на зараде у нашој земљи по основу зарада које им исплаћују страни послодаваци у иностранству (тзв. гастарбајтери), али се двоструко опорезивање ових зарада отклања у складу са домаћим прописима, као и по основу уговора о избегавању двоструког опорезивања.

Неопходно је истаћи да наши резиденти увек имају право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду која им је исплаћена у иностранству, без обзира на то да ли Република Србија има закључен уговор о избагавању двоструког опорезивања са државом у којој је наш резидент остварио зараду, навео је министар.

Он је објаснио да, с обзиром на то да је стопа пореза на зараде у Србији 10 одсто, по правилу, право на порески кредит ће бити довољно да у потпуности отклони обавезу плаћања пореза на зараде у Србији.

Уговори о избегавању двоструког опорезивања, како је нагласио, предвиђају правила која спречавају могућност да наши грађани имају истовремено резидентство Републике Србије и државе у којој су запослени.

По правилу, према овим уговорима они ће имати резидентство државе у којој су запослени, што резултира тиме да неће имати никакву пореску обавезу у Републици Србији по основу зарада које су остварили по основу рада у иностранству, нагласио је Мали.

Према његовим речима, додатно, у једном броју уговора о избегавању двоструког опорезивања предвиђена је примена метода изузимања за отклањање двоструког опорезивања зарада које резиденти остваре у иностранству, тако да ови уговори искључују било какву могућност опорезивања наших грађана по основу зарада које остваре радом у државама са којима имамо закључен такав уговор.

Министар је нагласио и да, што се тиче обавеза по основу доприноса за обавезно социјално осигурање, држављани наше земље запослени у иностранству нису у Србији осигураници на обавезно социјално осигурање по основу зараде које остварују од тог страног послодавца.

Дакле, за лица која нису осигураници према домаћим прописима којима се та област уређује, не постоји обавеза обрачунавања и плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање, рекао је он и закључио да сходно наведеном, држављани Републике Србије запослени у иностранству немају обавезу плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање по основу зараде коју остваре у иностранству од страних послодаваца.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here