Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник одборничке групе “Александар Вучић – Заједно можемо све” у Скупштини града Београда, Александар Мирковић каже да ће данас, или врло брзо, бити објављено име кандидата те листе за градоначелника престонице.

Изразио је уверење да ће након објаве имена кандидата, убрзо бити одржана и седница, на којој ће бити изабран градоначелник, његов заменик, као и Градско веће.

“Након тога ћемо, сви заједно као један велики тим, на челу са градоначеником, а пре свега са грађанима Београда наставити да од наше престонице чинимо још лепше и још боље место за живот”, поручио је Мирковић за Танјуг.

На питање када ће тачно бити објављено ко ће бити кандидат СНС-а за градоначелника, Мирковић је казао да ће то бити објављено или данас у току дана или “врло брзо”.

Нагласио је да у овом тренутку није важно тачно време када ће име кандидата бити објављено, већ да ће будући градоначелник имати јасну политику да се бори, штити и чува права и интересе грађана Београда.

Такође, казао је да је у овом тренутку најмање битно ко ће објавити име кандидата СНС-а за градоначелника и навео да то може бити лично он, или председник извршног одбора Дарко Глишић, или неко други из странке, као и да постоји могућност да се странка по том питању огласи саопштењем.

Додао је да је приоритет политике СНС-а да се настави тренд из последњих неколико година – изградња саобраћајне и путне инфрастриктуре, водоводне и канализационе мреже, као и изградња нових школа и вртића.

На питање зашто опозиција није учествовала у гласању на седници Скупштине града која је одржана у суботу 11. јуна, Мирковић је истакао да је такав став опозиције преседан.

“Ми смо у суботу имали више неких преседана, нешто што не можете наћи и видети нигде у свету”, казао је Мирковић.

Сматра да је невероватно што је Владета Јанковић, који је био носилац листе и који, као најстрарији одборник по Статуту и Пословнику мора да председава конститутивном седницом, одбио да учествује у томе и поднео оставку.

Према Мирковићевим речима, тиме се доводи у питање колико је људи који су гласали за Јанковића “преварено”.

Додао је и да то што опозиција није узела гласачке листиће, доказује да “они сами себи не верују и не знају ко је вера, а ко невера”.

Такође, Мирковић је казао и да је парадоксално што опозиција није гласала за предлог Верификационе комисије, односно нису гласали сами за себе да им се потврде одборнички мандати.

Сматра да су се представници опозиције између себе плашили и да ли ће неко којим случајем гласати за Николу Никодијевића као председника Скупштине града.

“Поставља се једно јасно питање грађанима Београда и Србије, ако они (опозиција) себи сами не верују, па како грађани да им верују”, закључио је Мирковић.

Весић: Не видим разлог за нове изборе у Београду

Заменик градоначелника и члан Председништва СНС Горан Весић изјавио је данас да не види разлог за нове изборе у Београду, али да ће они бити одржани уколико опозиција то буде захтевала.

Весић је рекао да ће СНС одлучити о саставу београдских органа и да ће он прихватити одлуку своје странке, каква год да буде.

Такође, истакао је да у Скупштини Београда никада није било више посланичких група, ни шира заступљеност свих, јер је цензус од три одсто врло низак и неуобичајен у Европи.

Мало је остало оних испод црте, каже Весић, и додаје да “малтене свако” има свог представника у Скупштини.

“Ми имамо већину која ће изабрати органе и ја не видим разлог да се одржавају избори, али чули сте шта је председник Александар Вучић рекао. Уколико опозиција буде желела нове изборе, ми немамо ништа против тога. То је сада на опозицији да се договори. Будите сигурни да ћемо ми то прихватити, јер од избора никада нисмо бежали. Мислим да би неки од њих тешко поновили резултат који су сада имали”, поручио је Весић.

На питање новинара да ли је он кандидат за будућег градоначелника, Весић је одговорио да су свих 48 одборника СНС потенцијални кандидати за градоначелника и за његовог заменика.

Истакао је да ће СНС о томе донети одлуку и да ће он, као члан странке, подржати сваку одлуку СНС и да се то не доводи у питање.

На питање новинара коју би функцију он желео да има у Београду, Весић је одговорио да није ствар у томе шта он жели или не жели, шта воли или не.

“Као ни ви у својој редакцији, не одлучујете сами о свему, већ вам уредник да задатак. Ни ви ујутро не знате где ће вас уредник послати. То вам је једноставно тако”, поручио је Весић.

Новинаре је занимало и да ли ће СНС моћи да одржи стабилну већину са једним или два одборника више, док је заменик градоначелника одговорио да може да се влада и када имате само једног одборника више.

“Скупштински живот је веома променљив, али да би сте конституисали власт довољно је 56 одборника, јер чини већину. За време Бориса Тадића једна влада изгурала је цео мандат са 126 посланика, јер је довољан један више од половине да владате. Математички је довољно да се конституише власт, а нико не зна шта ће се дешавати у будућности”, поручио је Весић.

На питање да ли има препрека се коалиција СНС и СПС из Скупштине града СПС у граду пренесе и на Републику, Весић је одговорио да то није иста ситуација.

“Ми имамо чврсту коалицију са Савезом војвођанских Мађара и заједно имамо 127 посланика, довољно да сами формирамо владу. Председник Вучић је сам рекао да те две ствари не треба повезивати”, истакао је Весић.

Он је нагласио да у Београду СНС има добру сарадњу са СПС и да никада нису имали проблем са СПС.

“Слагали смо се око сваке одлуке тако да не видим разлог да не наставимо да сарађујемо са њима у Београду. Да ли ће тако бити и у Републици, то не знам, али знате да се наша странка увек трудила да створи што ширу коалицију, јер сматрамо да су пред нама велики изазови”, закључио је Весић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here