Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је данас да је на лидерима две стране, а не на ЕУ, да дефинишу шта значи нормализација односа.

“Мој мандат каже да је ЕУ ту да нормализује те односе јер знамо да они сада нису нормални и грађани осећају негативне последице те чињенице. На двојици лидера је да дефинишу шта значи нормализација”, рекао је Лајчак за РТК.

Он сматра да то што није дошло до састанка премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића у Бриселу није трагедија.

Објаснио је да је план био да се састанак на високом нивоу одржи пре летње паузе, али да је након процене ситуације, одлучено да се он организује накнадно.

Према његовим речима, следећи састанак Куртија и Вучића требало би да буде одржан најкасније до почетка септембра, преноси Коха.

Оценио је да је најважније да су се двојица лидера договорила да се редовно састају и истекао да сада треба да се створе услови да тај трећи званични састанак у Бриселу “буде позитиван и да да конкретне резултате“.

Лајчак је рекао и да је споразум о несталим лицима ”један од три или четири споразума која су близу потписивања”.

Прецизирао је да је за тај споразум усаглашено 99,5 одсто текста и да је потребна само политичка воља да би он био усвојен.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here