Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

На Тргу независности у Минску најпре је одржан контрамитинг подршке политици актуелног председника Александра Лукашенка. Нешто касније, на истом месту је заказан и митинг опозиције. Присуствовале су десетине хиљада људи. Све је протекло без инцидената.

У Минску је најпре одржан митинг подршке Александру Лукашенку. На њему се окупило више десетина хиљада људи из целе земље.

У свом говору пред окупљенима Лукашенко је одбацио могућност понављања председничких избора, јер сматра да се не може фалсификовати 80 одсто подршке. Он је клекнуо пред народом, захваливши му се на подршци.

Након овог митинга почело је окупљање опозиције. Такође, више десетина хиљада присталица опозиције окупило се поред знака „Минск – град-херој“. Противници актуелне власти кренули су Авенијом независности, а одржани су и митинзи испред редакција државних телевизија.

Протест присталица опозиције у Минску одржан је без инцидената и притварања, изјавила је за Спутњик портпаролка белоруског Министарства унутрашњих послова Олга Чемоданова.

„Према прелиминарним информацијама, у Минску није било притварања. Догађај се одвијао без инцидената“, рекла је Чемоданова.

Један од лидера белоруске опозиције и шеф предизборног штаба председничког кандидата Виктора Бабарика, Марија Колесњикова, изјавила је да опозиција планира да поднесе тужбу због „незаконитих радњи припадника полиције“ на протестима.

„Сада ћемо тражити да се прекине насиље… Нико од оних који су умешани у насиље још увек није кажњен, није покренут ниједан случај и људи још увек нису пуштени из затвора. Тако неће моћи“, истакла је она.

Министар унутрашњих послова Белорусије Јуриј Карајев изјавио је да полиција није користила ватрено оружје приликом сузбијања протеста.

Коментаришући погибију демонстранта на протестима у Белорусији, он је прецизирао да је полиција користила само несмртоносно оружје.

„Можда су га упуцали несмртоносним оружјем. Не знам за сада, нисам истражитељ. Он је умро. Колико их је погинуло у нередима у Америци? Ово је, чак и ако је гумени метак, није ватрено оружје, није метак са челичним језгром“, додао је министар.

Из притвора су данас, како се очекивало, пуштени сви притворени учесници протеста у Белорусији, саопштио је белоруски Спутњик позивајући се на изворе у Министарству унутрашњих послова земље.

У петак су из притвора у Минску почели да ослобађају људе притворене на протестима.

Неки од ослобођених људи испричали су о пребијању и малтретирању од стране снага безбедности.

Изборе у Белорусији су оценили нерегуларним Европска унија и САД и најавили санкције.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here