Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Црквено-народни сабор, који ће се 21. децембра одржати у Никшићу око моштију Светог Василија Острошког, прилика је за државу Црну Гору да отпочне процес помирења, да се наситимо заједништва и љубави, како Божије тако и међусобне, поручили су данас Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Владике су ово изјавиле на прес конференцији у Подгорици одржаној поводом недавно утврђеног Предлога закона о слободи вероисповијести и Великог црквено-народног СветоВасилијевског сабора, који 21. децембра у Никшићу организују Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка као протест против понижавајућих и дискриминаторних одредби тог правног акта.

   Митрополит је на почетку изложио кратко учење о саборности Православне цркве, представивши представницима медија у најкраћим цртама историју развоја хришћанства на нашим просторима, од времена древне Дукље до данас.

„Наша Црква наставља то дело без прекида већ осам векова и чуди намера наше Владе да донесе закон који ће угрозити Цркву“, рекао је Митрополит закључивши да је несхватљиво и неприхватљиво да секуларна држава доноси законе који би угрозили имовину Цркве и њено постојање.

„Непрекидно инсистирамо да се донесе нормални, европски, али и наш аутентични закон који би уредио односе Цркве и државе“, рекао је владика Амфилохије нагласивши да је Црква актуелним Предлогом ускраћена за све – од имена до имовине.

Митрополит је подсетио да је Православна црква дискриминисана још од процеса склапања темељних уговора јер је једина заобиђена и са њом није склопљен никакав споразум.

Коментаришући примедбе на долазак моштију Светог Василија у Никшић, Високопреосвећени Митрополит је подсетио да то није никаква новост за Црну Гору:

„Сваке године на Марковдан, градску славу Подгорице, ми доносимо мошти Светог Симеона Дајбабског, и то је сасвим нормално.“

Посебно је подсетио на пример када је и држава помогла пренос моштију, руке Светог Јована Крститеља:

„Било је то 2006. године, министар Милан Роћен је учествовао у ходу руке Светог Јована Крститеља у Русију на поклоњење“, рекао је владика и додао да су саме мошти Светог Василија не једном изношене из манастира Острог, нарочито подсетивши на величанствену и свету литију из 1996. године када је острошки Светитељ походио своју родну Херцеговину.

Имајући то у виду Митрополит је истакао да је потпуно нормално да се народ Црне Горе, сабере око најпоштованијих моштију у храму посвећеном управо Светом Василију Острошком у Никшићу.

Он је нагласио да Свети Василије сабира људе добре воље свих нација, али и вера, указавши на примере чудесних исцељења наше браће муслимана и римокатолика.

„Сви су позвани на овај сабор мира, помирења, братске слоге и заједништва“, поручио је владика.

Даље је нагласио да Свети Василије увек позива на заједништво, а то је оно што управо највише недостаје Црној Гори у наше време.

„Садашња власт нажалост наставља расколе и наше несреће још од братоубилаштва Другог светског рата“, са жаљењем је констатовао Митрополит Амфилохије поручивши да је ово сабрање у Никшићу прилика да се крене у процес помирења.

„Позивам све људе добре воље да дочекамо у Никшићу мошти Светог Василија Острошког, да примимо његов благослов и да се наситимо заједништва и љубави како Божије тако и међусобне“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Он је истакао да је предложени закон удар на Цркву са жељом да се она понизи.

   „Радосни смо што је држава склопила споразуме са другим верским заједницама, али не можемо дозволити да будемо дискриминисани и да се Цркви отимају светиње“, истакао је владика Јоаникије нагласивши да ће Црква бранити своја права, да ће се сабрати и оснажити, и борити против безакоња.

„Ми верујемо у Божију милост, благодат и посредовање Светог Василија и да ће она утицати и на оне који доносе одлуке, те да ће се у том смислу обновити дијалог“, изразио је своју наду владика Јоаникије рекавши да, ако до тога ипак не дође, Црква неће одустати од одбране својих светиња, јер су оне за нас скупље од свих вредности овог света.

„Ми не тражимо никакву повластицу у односу на друге вере него само да се она права која имају друге вере дају и Православној цркви. Дубоко вјерујемо да са Светим Васлије долази и Божија благодат која свима треба и коју Црква свима нуди“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Одговарајући на питања новинара Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је рекао да ће се Црква борити за своје светиње и на суду и ван њега, истичући да наша власт у свом односу према Митрополији превазилази кумунистички режим.

„Српска стварност“ /Павле Божовић/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here