Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски г. Амфилохије рекао је за „Вијести“, коментаришући грађанске протесте у Подгорици, да народ тражи слободу, наводећи да је она основно човеково звање. Високопреосвећени Митрополит је истакао да ако народ тражи слободу „онда му је у сваком случају треба дати“.

„Човек је створен за слободу и рођен за слободу. Пре свега за слободу од свакога греха, онога што помрачује људски ум, срце и душу, а онда и за слободу од мржње. Слобода од самољубља, то је оно што је основна невоља свих људи, а нарочито оних који бивају на власти, а и оних који хоће да их замене. И они су самољубиви, па треба једни и други да се лечимо од самољубља, да би онда могли на прави начин да живимо као људи“, указао је Митрополит Амфилохије „Вијестима“ након Литургије у Цркви Светог апостола Томе у Бечићима.

Митрополит је истакао да истинска љубав не тражи своје, него се жртвује за себе и друге, појашњавајући да је то основно својство и оних који хоће да буду хришћани:

„А то треба да буде основно својство свакога људског бића. Жртвовања себе за друге, а не жртвовање других себи и својим интересима и отимање од других, него даривање, не само онога што имамо, него и што јесмо. То је Божје правило према коме треба да се управљамо, а ми овде на земљи имамо нека своја правила која нису баш увек онаква каква треба да буду.“

Вијести подсећају да се Митрополит Амфилохије раније обраћао учесницима протеста, када је Демократски фронт организовао протесте.

На питање да ли је у Београду исповиједао некадашњег потпредседника Демократске партије социјалиста (ДПС) Светозара Маровића и да ли му је саветовао да дође у Црну Гору и одслужи затворску казну, владика Амфилохије је казао да се Маровић код њега никада није исповедао „нити се сада исповеда“.

„Ја само оне који се исповедају код мене могу да саветујем. Оне који се не исповедају, нема шта да саветујем. Они знају, трезвени су људи, имају разума. Светозар Маровић има хришћанског духа, па би требало да тај хришћански дух, који је наследио од своје мајке од детињства, да обнови у себи. Не само он, него сви ми колико нас има“, рекао је владика.

Подсетивши да је управо он, на позив Маровића, обишао бившег функционера ДПС-а у затворској ћелији у Спужу, Митрополит је рекао да га је видео тада у затвору.

„Иако је он мене раније, као и многи други, непрекидно грдио. Када је отишао у затвор, онај кога је највише грдио, једини је дошао да га посети. Што се мене тиче, ја као митрополит треба да имам љубави према сваком људском бићу. Поготово овде у нашој Црној Гори, па према томе и према Светозару Маровићу“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Српска стварност“ / Вијести /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here