Mesto za reklamu

30.01.2020.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да он и Епископски савет СПЦ „нису могли нити хтели“ да забране председнику Србије да дође на Бадњи дан.

Митрополит Амфилохије је рекао да је то била „братска молба да се његова посета одложи за неко боље време“.

„За време у коме неће бити могуће злоупотребити посету председника Србије и окренути је против СПЦ у Црној Гори и унутрашњег заједништва у Црној Гори. И данас мислимо да је наша молба била на месту“, рекао је митрополит за нови број недељника „Време“.

„Били су то дани почетка протеста, наше аутентичне, духовне и грађанске побуне против поменутог закона (о вероисповести). Долазак председника друге државе међу незадовољне људе могао се врло лако злоупотребити као његов политички утицај и интерес, и као његово покровитељство — што не би била истина и што би наудило духу тих сабрања“, рекао је митрополит Амфилохије.

„На другој страни, сматрамо да би све оно што представља легитимни интерес државе Србије — у смислу бриге о духовној и културној баштини спрског народа у региону, као и очување идентитета Срба изван Србије — требало и могло да се решава у државничким активностима председника Србије, а не кроз његове неформалне посете“, додао је митрополит црногорско-приморски.

На оцену да је на мети овдашњих прорежимских таблоида да прави Цркву заједно са црногорским председником Милом Ђукановићем, и да ли зна откуд долазе ти напади, он је рекао да „откуд год да долазе — они су лажни и немају никаквог смисла“.

„Било би ван памети да радим на нечему што би наудило и Цркви и Црној Гори, и што би ми одузело хришћански и људски образ“, рекао је митрополит Амфилохије.

Поводом позива црногорског премијера Душка Марковића Митрополији црногорско-приморској да разговарају о закључењу темељног уговора, он је рекао како сматра да „сад није време за причу о уговору, ако се не препозна спремност Владе да делује (знају они како то све може) против спорних делова текста овог и оваквог закона“.

„Јер, поред оваквог закона, сваки уговор, макар био саткан и од најбољих правних формулација, не би имао никакво позитивно дејство на однос Цркве и државе“, рекао је Амфилохије.

Он је рекао и да је Закон о вероисповести усвојен због „похлепе неких људи и због њиховог осећаја да је политичка воља већа и јача од свих претходних донетих закона“.

„Е видите, то ови наши властодршци, затровани опаком болешћу — брозомором, не разумеју и мисле да се те луке из којих се испловљава у Небеско царство, те наше светиње, могу претворити у штандове за стицање овоземаљског блага“, закључио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here