Mesto za reklamu

26.01.2019.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је на Светосавској академији у Даниловграду да нема ниједног педља у Црној Гори гдје нема неког спомена Светог Саве.

„Савин кук, Савин лук, Савино ждријело, Савино камење, Савина…Нема ниједног храма, од манастира Мораче, оних грађених у 12 и 13. вијеку и послије за вријеме обнове Пећке патријаршије 1557. године, за вријеме Црнојевића, нарочито за вријеме Петровића, у коме нема иконе Светог Саве и Светог Симеона“, рекао је митрополит Амфилохије на синоћњој Светосавској академији у Центру за културу.

Он је изразио посебну радост сабрањем у Бјелопавлићима, у чијој равници се налази немањићка лавра – манастир Ждребаоник у коме се чувају мошти Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве.

„Радује ме да се Бјелопавлићи враћају сами себи, својим исконским предањима, духовности својих предака, вјери православној хришћанској, а онда и носиоцима и свједоцима те вјере као што је био Свети Сава, његов ученик Свети Арсеније и сви они послије њих који су овде живјели, укључујући и Светог Василија Острошког“, рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је подсјетио да је сва историја Црне Горе, а посебно Бјелопавлића, везана за Немањиће.

Он је подсјетио да је у Црној Гори, послије великог прогона Цркве Христове – Светосавске, који је трајао више од 50 година, обновљено више од 650 храмова и да су саграђени нови, међу којима је највеличанственији храм у историји Црне Горе – Храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

Он је навео да је Црна Гора била утемељена као православна земља, па је све до најновијих времена православље била државна вјера.

„Ако хоћемо да се вратимо Црној Гори краља Николе, онда морамо да вратимо краља православног, оне границе за које је крв проливао краљ Никола, а оне су до Призрена, Стона“, рекао је Амфилохије

Митрополит Амфилохије је констатовао да се данас, иако је осам вјекова прошло од добијања самосталности Жичке архиепископије Пећке патријаршије, Свети Сава назива окупатором, а у исто вријеме и он.

Он је истакао да избезумљени људи, пуни мржње, на томе хоће да граде своју будућност и будућност своје дјеце и Црне Горе.

„Тај дио наше браће, затрован опаком болешћу `брозомором`, избацио је из цркве једну икону Светог Саве и она се данас налази у Цетињском манастиру. Другу икону су спалили и ометају служење литургија“, рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је појаснио да је то један од плодова онога што се догодило током и послије Другог свјетског рата, када је и забрањена прослава Светог Саве који слављен као школска слава током цијеле историје Црне Горе, а о коме је пјевао, између осталих, и краљ и господар Црне Горе, Никола Први Петровић.

„Српска стварност“ / РТРС, Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here