Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Митрополит црногорско-проморски Амфилохије поручио је поводом предстојећих избора у Црној Гори да Црква никоме није ни коалициони партнер ни политички противник и да црква не излази на изборе, нити јој је тамо место.

Према његовим речима, Црква може да пожели срећу свакоме ко искрено тражи промену живота у Црној Гори набоље, ко се бори за правду, поштовање Устава, па и против безакоња у односу на веру и Цркву, као и да такву политичку срећу и политички напредак не пожели онима који су изгласали Закон о слободи вероисповијести и који поистовећују себе и сопствене интересе са државом Црном Гором.

Амфилохије је у интервјуу за подгорички Дан рекао да име Цркве не значи оно што људи из црногорске власти приказују народу.

“Они нас приказују као да смо ми нека српска национална организација или што је још већа лаж да смо испостава неке друге државе, да смо страни, окупаторски фактор итд. То су најгнусније лажи и то је нејбезочније извртање истине”, истакао је Амфилохије.

Он је указао да Митрополија црногорско-приморска припада Српској православној цркви и Православној цркви уопште, али да се зове “црногорском”, као и за време Краљевине Црне Горе.

Како је додао, “име СПЦ односи се на неки ток њене историје, на већински народ који јој припада, на богослужбени језик који се у њој служи, али то никако не значи да се ради о Цркви само Срба”.

“Или, ако хоћете да то кажем и на други начин: ако име СПЦ не значи да је то Црква само српског народа, тако ни име епархије чији сам митрополит, Митрополије црногорско-приморске, никако не значи да су њени верници (па и грађани територије коју она обухвата) само и једино национални Црногорци”, рекао је Амфилохије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here