1. 12. 2020.

Митрополит дабробосански и чувар упражњеног патријаршког трона Хризостом казао је, у беседи на четрдесетодневном помену покојном патријарху Иринеју, у Храму Светог Саве, да је најважније што памтимо код Иринеја мудро управљање Светосавском црквом у тешко време испуњено многим искушењима.

“Духовна поука и порука покојног патријарха јесте да чувамо јединство Срба кроз нашу цркву, језик, писмо и културу. Наше Косово и Метохију у јединству са Србијом, а Републику Српску никад да не заборавимо и не оставимо на милост и немилост онима који би да јој науде”, рекао је Хризостом обраћајући се на крају Свете саборне литургије на 40. дан упокојења патријарха Иринеја.

Хризостом је додао да је од данас, почивши патријарх у “царству Божјем свих претходних патријарха српских и Срба светитеља до Светог Саве”.

Иринеј је, према речима Хризостома, настојао да сачува цркву у јединству, светости и саборности.

“Захваљујемо му за све што је учинио за славу Божју и срећу српског народа. Велики труд је учинио за завршетак Храма Светог Саве. За време свог 10-годишњег служења, неуморно је журио да стигне свуда, без одмарања је путовао на далеке дестинације, у Аустралију, Америку, Канаду да буде са својим српским народом”, истакао је, између осталог, Хризостом.

Након Свете литургије, којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, служен је четрдесетодневни парастос покојном патријарху.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here