Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Митрополија црногорско приморска реагујући на доношење закона о слободи вероисповести истакла је да су предложени амандмани били минимум минимума, а да је црногорски режим њиховим одбијањем у суштини одбио да се о својинско-правним односима расправља пред судовима те земље у редовним поступцима у складу са препорукама Венецијанске комисије. Истичу да то јасно потврђује сумње да се овај закон доноси, не да би се обезбедила слобода вере, већ да би се приступило отимачини имовине православне цркве.

У саопштењу објављеном на сајту Митрополије црногорско приморске се наводи да је Скупштина Црне Горе усвојила “дискриминаторан и неуставан Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, претходно одбивши три амандмана, које је преко посланика Демократског фронта, доставила Митрополија црногорско-приморска”.

Додају да је амандмане претходно одбила и Влада Црне Горе на својој ванредној седници, као и да су имали још низ примедби на предлог закона, на које им никад није одговорено, а ради мира и братске слоге предложили су само три амандмана.

“Достављени амандмани су представљали минимум минимума који је Влади и Скупштини понуђен од цркве, како би се допринијело смиривању друштвених тензија и предуприједиле тешке посљедице које могу настати доношењем оваквог Закона”, наводи се у саопштењу.

“Амандман на чланове 62, 63 и 64, који су били најпроблематичнији, гласио је: чланови 62, 63 и 64 предлога закона бришу се и додаје нови члан 62 који гласи: ‘Имовинско-правни спорови између Црне Горе и вјерских заједница у погледу вјерских објеката и земљишту који су настали до 1. децембра 1918. године искључиво се могу рјешавати пред надлежним судовима у парничним поступцима у складу са ратификованим међународним уговорима, Уставом Црне Горе, Законом о својинско-правним односима, Законом о државном премјеру и катастру непокретности и другим релевантним прописима. Поступке ће у име Црне Горе водити Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе”, истиче се у саопштењу.

Указују да је црногорски режим одбијањем ових амандмана, “који су представљали часни излаз за све у овој нечасној работи, у суштини одбио да се о својинско-правним односима расправља пред судовима ове земље у редовним поступцима, у складу са препорукама Венецијанске комисије”.

“На тај начин су јасно потврђене сумње наше цркве да се овај закон, прије и изнад свега, доноси, не да би се обезбједила слобода вјере већ да би се приступило отимачини имовине православне цркве и тиме започела реализација циља из програма владајуће партије, који је прокламовао предсједник те партије и предсједник Црне Горе – стварању/”обнови” нове, државне, подобне и послушне режиму “аутокефалне црногорске православне цркве”, наведено је у саопштењу.

Сматрају да сву одговорност за последице доношења оваквог закона сносе директно посланици који су гласали за његово усвајање, Влада Црне Горе која га је предложила, као и председник Црне Горе Мило Ђукановић “изазивајући нарочито хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм наше земље, нечувене диобе и мржњу и уводећи Црну Гору у ситуацију која никоме добра донијети не може”.

“Захваљујући овоме, православни вјерници у Црној Гори дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји”, закључује се у саопштењу Митрополије црногорско приморске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here