Mesto za reklamu

01.02.2020.

Поново смо од наше браће која су тренутно на власти у Црној Гори ових дана изложени новим подметањима, неистинама и етикетирању, саопштили су из Митрополије црногорско-приморске.

„Не желећи да се бавимо бројним оптужбама нити да се правдамо, сведочимо и овога пута пред Богом и свеукупном јавношћу оно што смо небројено пута истакли, Црква није била нити ће икада бити носилац било какве идеологије. Црква има своју главу — Христа Бога, којој једино служи, а који је Цркву основао и којој је обећао да ће бити са њом до краја света и века и да јој ни врата паклена не могу ништа наудити“, наводи се у саопштењу.

Из Митрополије поручују да се нарочито ових дана труде да творе искључиво дело Божје, јер то дубоко осећају.

„Нисмо рушитељи државе. Напротив, све наше поруке су у духу братске слоге, мира и љубави. Непрекидно позивамо и себе и друге на покајање и на угледање на Христа и светитеље. Народ који хода ових вечери у литијама, најлепши су и најдостојанственији украс Црне Горе. Онај ко их назива рушитељима и негаторима Црне Горе, нити познаје свој народ, нити зна шта су истинске вредности Црне Горе“, казали су из МПЦ.

Литије су отуда постале култни догађаји, додају, у којима људи слушају и разумеју глас Божји кроз своју Цркву.

„Без икакве користи, принуде или уцене народ се са радошћу сабира, чинећи Црну Гору истински вечном и непролазном, освећујући је и просвећујући молитвама из стотине хиљада душа. Што је већа мржња, насиље и лаж, то литије постају још светлије, а самим тим и бројније“, каже се у саопштењу.

Према њиховим речима, Црна Гора је оптерећена многим историјским поделама и деобама, које су нас кроз историју много коштале.

„Зато је Црква у Црној Гори једна од ретких институција где су се годинама уназад те деобе превазилазиле и лечиле. У нашој Цркви се не постаје ни Србин ни Црногорац ни Рус ни Грк, него се постаје православни хришћанин, а у исто време се не губе и други идентитети. За Цркву није важно како се ко изјашњава национално или којој партији припада. Они који иду у Цркву, знају да се на литургији исповеда једино ’једна, Света, Саборна и Апостолска црква‘. Плод тако одговорног односа Цркве је оно што данас видимо на улицама црногорских градова“, каже се у саопштењу.

Никада Црна Гора, додају из Митрополије, није била јединственија по неком питању као што је ово актуелно.

„Никада за паметне и мудре владаре није било лакше одлуке него што је ова коју од њих данас очекује народ. Нажалост, садашња власт је показала да је народ за њу само изборна статистика и ништа више. Зато уместо да заједно са народом граде будућност Црне Горе, они пребројавају ко долази на молитву и по рецепту најтоталитарнијих владара и режима саопштавају да се не може бити и у Цркви и у партији, проглашавајући ова народна сабрања ’лудачким покретом‘. Тиме показују да су себе поистоветили са државом, а своје идеолошко-политичке назоре и сопствене интересе са државним интересима“, наводи се.

Дакле, отишли су још даље од режима успостављеног после 1945. године, који је колико-толико водио рачуна о интересима народа.

„У начину владања, с друге стране, ништа се суштински није променило. Као и њихови политички претходници и ови данас су себе ставили у раван са Богом, чак и изнад Бога, па су пред народом поставили питање — или партија или Бог. Хвала Богу, трезвени народ је без страха изабрао — приклонио се Богу и Божјој правди. Поштујући слободу да свако свој живот гради по сопственој савести и одговорности, нећемо престати да призивамо све људе у ту благословену заједницу. Нећемо дозволити да мржња и зло изазову у нама ништа друго сем позив на мир и љубав. Тако нас учи Господ наш, да љубимо и непријатеље своје. Тако смо научени и од наших светих отаца, тако нас уче Свети Петар и Свети Василије својим светим ћивотима, а не костима, јер су њихова тела, драга браћо и сестре и децо, цела и нетрулежно сачувана. Код Светог Василија долазе људи свих нација и вера, из свих земаља и са свих континената. Ко год искрено затражи помоћ, Бог је кроз своје свете несебично дарује. Зато су наше литије наднационалне, надпартијске, надидеолошке и у њима су, као и у Острогу, добродошли сви људи којима је на срцу правда Божја и људска“, појаснили су из Митрополије.

Имајући на уму да су у библијској историји чак и највећи гонитељи Цркве постајали не само хришћани, него и светитељи, ми живимо у хришћанској нади и молимо се Господу да и нашу браћу која су кренула да каменују Христа, да гоне Цркву његову и сведоке његове — браћу и сестре своје, бранитеље светиња Божјих, преобрати својом божанском силом и љубављу.

„Не због Цркве колико због њих самих, њихових породица и потомака, душе и њиховог вечног спасења. Као што певамо у тропару Светом Петру Цетињском и данас остаје позив свој његовој духовној деци без разлике: ’Хајте браћо православна да се радујемо…‘. Врата Цркве Христове су увек свима отворена“, закључили су.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here