Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић била је данас домаћин конференције ТАЛЕНТИ НА ОКУПУ 1.0, која је организована под окриљем платформе “Србија ствара могућности”.

Једнодневни скуп ТАЛЕНТИ НА ОКУПУ 1.0 организован је на личну иницијативу премијерке Брнабић са циљем дa се окупе наши људи који успешно раде и студирају у иностранству.

Идеја је била да се разговара о томе шта они и Влада могу да ураде како би се одлив мозгова из Србије трансформисао у циркулацију талената и како може да се креира амбијент у коме ће млади и образовани људи који оду из земље, после неког времена, моћи да се врате у отаџбину и пренесу искуства и стечена знања.

Председница Владе је пре неколико месеци упутила позив нашим људима који успешно раде у иностранству, окупљеним у организацијама попут “Serbian City Club” из Лондона и “Serbian Entrepreneurs” мреже из Њујорка, Сан Франциска и Лондона.

 

 

 

Такође, Брнабић је послала писма на адресе најбољих 50 светских универзитета, како би најбоље српске постдипломце позвала на скуп у Београду.

На скупу је било присутно приближно 200 људи који или већ раде или завршавају постдипломске студије у иностранству, као и повратници и домаћи гости који успешно раде у Србији.

Кључне теме конференције су биле: шта држава може да учини за младе и образоване људе који живе и раде у иностранству, а шта они за Србију, перспективе живота и рада у Србији и потребе привреде, и на који начин да се настави сарадња са младима, пре свега како би се преокренуо одлив мозгова.

Разговори су се одвијали у оквиру више различитих панела. Говорници на првом панелу, под називом „Искуства повратника“, били су Небојша Ђурђевић у име Иницијативе „Дигитална Србија“, главни дигитални иноватор компаније “New Strategy” Раде Јоксимовић, Дарко Петровић из Савета страних инвеститора и Магдалена Ђорђевић из Института за физику, док је модератор панела био Иван Бркљач из “Mokrin House”.

На другом панелу, под називом „Од одлива до прилива мозгова“, који је модерирала Драгана Илић из НАЛЕД-а, излагали су Стефан Лазаревић из компаније NCR, Удо Ајхлингер из компаније “Сименс”, Игор Милановић у име компаније “Mind Group” и Јован Ђукић из “AirSerbia”.

На панелу „Подршка економији знања“ говорио је Ненад Пауновић, из Кабинета председнице Владе.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж приближио је нашим талентима перспективу привреде у Србији данас, док је директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић упознао студенте са реформом државне управе и њеном трансформацијом у еУправу, оријентисану ка грађанима и привреди.

На панелу „Шта даље и како да се повежемо“, разговор су водили Весна Бенгин у име “Biosense” института и Милош Читаковић из организације “Serbian Entrepeneurѕ”.

На скупу у Палати Србија била је представљена и новопокренута платформа “Србија ствара”, о којој је говорила саветница председнице Владе Ана Илић.

У оквиру закључних излагања присутнима су се обратили премијерка Брнабић, Милош Читаковић из “Serbian Entrepeneurѕ”, Милош Стефановић из “Serbia City Club” и Зоја Кукић из “StartIT”.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here