Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Јаном Кесом Мартејном о спровођењу и ефектима актуелног саветодавног програма који Србија има са овом финансијском организацијом.

На састанку су разматране главне тачке актуелног програма – реформа Пореске управе, реформа плата, наставак реформе јавних предузећа, доношење фискалних правила која укључују формулу за индексацију пензија и наставак спровођења структурних реформи.

Премијерка je известила шефа Мисије ММФ-а о томе да пројекција раста БДП-а за ову годину остаје 3,5 одсто, и прецизирала да највећи раст у првим месецима ове године има сектор грађевинарства, који износи чак више од 13 одсто у односу на исти период прошле године.

Брнабић је нагласила да ће вредност новог инвестиционог циклуса за инфраструктурне пројекте у Србији бити већа од осам милијарди евра.

Мартејн је похвалио одличне резултате по питању директних страних инвестиција, које су ове године у прва четири месеца износиле 1,2 милијарде евра, што је бољи резултат него прошле године.

Он је истакао да је потребно створити више фискалног простора за веће улагање домаћег привредног сектора, што би знатно повећало раст БДП-а и ојачало приватни сектор.

На састанку је закључено да је неопходно више радити на спречавању одлива стручног кадра из Србије, што је, према речима шефа Мисије ММФ-а, заједнички проблем за све државе региона.

Брнабић је најавила да ће, као део стратегије повратка наших људи који живе и раде у иностранству, бити основана Агенција за циркуларне миграције, која би требало да им пружи сву неопходну подршку по том питању.

Влада Србије интензивно ради на спречавању корупције на свим нивоима, објаснила је она, додајући да је закон о борби против корупције тренутно у скупштинској процедури.

Према њеним речима, захваљујући ефикасној еУправи знатно је смањена могућност корупције и омогућена је већа транспарентност државног апарата.

Премијерка је нагласила да је држава ставила посебан акценат на спречавање сиве економије, при чему се осврнула на нову апликацију еИнспектор, која је почела са радом почетком ове године, што ће омогућити умрежавање свих инспекција и боље праћење рада инспектора.

Она је најавила да од септембра ове године почиње примена јединственог образовног броја, који би требало да омогући праћење ученика током школовања, али и ефикасност и пословање образовних институција.

Такође, ученици, студенти и њихови родитељи ће, захваљујући информацијама које ће бити на једном месту, моћи да сазнају све о жељеној образовној институцији, могућностима запослења и колику плату могу очекивати за одређене образовне профиле, објаснила је премијерка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here