1. јуна 2019.

Таксе на увоз из Србије и БиХ довеле су до повећања потрошачких цена на Косову, поручила је Стефани Ебл (Степхание Ебле) испред мисије Међународног монетарог фонда (ММФ). Велика повећања плата и запослености у јавном сектору на Косову у комбинацији са евентуалним социјалним бенефицијама, довело би до значајних фискалних трошкова, што представља претњу за даљи развој приватног сектора, наводи се у саопштењу.

Мисија ММФ-а била је у посети Приштини од 12. до 18. јуна са циљем разговора о недавним економским кретањима и економској перспективи Косова, саопштио је ММФ.

Ебл је изјавила да је кључан изазов за косовску економију постизање раста на основу извоза и јачања приватног сектора.

„Таксе на увоз из Србије и Босне и Херцеговине довеле су до повећања потрошачких цена, посебно прехрамбених производа, што је утицало на домаћинства са нижим примањима и ослабило спољни текући рачун“, изјавила је Ебл.

Ебл је упозорила и на оно што види као претње развоју приватног сектора.

„Велика повећања плата као део реформе јавне администрације у комбинацији са повећањем запослености, подразумева велики фискални трошак који – без мера за његово задржавање – доводи у опасност фискално правило и подрива конкурентност“.

Према њеним речима, развој приватног сектора на Косову ометају  и „социјалне бенефиције о којима се расправља, које са собом носе значајне фискалне трошкове“:

„Као што су рано пензионисање за полицију или претерано издашне бенефиције за родитељско одсуство, али и предложено повец́ање минималне зараде које би далеко премашило цену продуктивност и кретања плата.“

„Власти морају да наставе са реструктуирањем јавних предузећа, да подстакну примену високо-квалитетних инвестиција финансираних од стране донатора, да убрзају реформе образовног система, ојачају владавину права и пословну климу, као и да унапреде одавно закаснеле реформе ‘ратних ветерана’ како би ослободили простор у буџету намењен потрошњи у циљу раста“, поручила је Ебл.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here