Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Током састанка ЕУ лидера у Бриселу кипарски председник Никос Анастасијадес и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини говорили су о проблемима у дијалогу Београда и Приштине, тарифама на српску робу које “блокирају дијалог” и потезу трансформације Косовских безбедносних снага, за који су рекли да није добродошао, сазнаје “Танјуг” у Савету.

Дипломатски извори Танјуга у Европском савету кажу да се је питање Косова на самиту у Бриселу покренуо кипарски председник Никос Анастасијадес који је обраћајући се ЕУ лидерима поручио да је до ове инцијативе дошло након недавне посете српског председника Александра Вучића Никозији.

Председник Кипра је оценио да се ствари “не одвијају добро” у оквиру дијалога Београда и Приштине, поменуо увођење тарифа од стране приштинских власти на робу из централне Србије и затражио од шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини да извести државе чланице о стању у дијалогу Београда и Приштине.

Према изворима Танјуга, висока представница је поновила став Брисела да косовске тарифе “нису добар потез и да блокирају дијалог”.

Истовремено Могеринијева је навела да постоје и “примедбе са приштинске стране” и да заједно са комесарима за преговоре о приступању Јоханесом Ханом и за трговину Сесилијом Малмстром ради на изналажењу решења за ту кризу.

У Европском савету за Танјуг кажу да је Федерика Могерини на састанку ЕУ лидера говорила и трансформацији Косовских безбедносних снага при чему је поновила став да “такав потез није добродошао нити је конструктиван”.

Наводи се и да је оценила да унутар Косова постоји политички проблем где “председник и премијер не говоре истим језиком”, те да то “компликује и блокира ствари”.

Европски дипломатски извори наводе да се током разговора о дијалогу Београда и Приштине углавном говорило о проблемима који долазе са приштинске стране, а да о српској страни није било речи.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here