Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је још једном владу Косова да опозове одлуку о тарифама на производе из Србије и Босне и Херцеговине и истакла да још верује у могућност да дијалог Београда и Приштине има позитиван исход у правно обавезујућем свеобухватном споразуму о нормализацији.

Федерика Могерини је, после састанка шефова дипломатија Европске уније, рекла да су европски министри дали пуну подршку наставку дијалога Београда и Приштине.

Дијалог, међутим, припада странама у процесу, а ЕУ је понудила посредовање, место, савет, али на њима је да одреде агенду и дубину разговора, као и исход дијалога, а не на чланицама ЕУ, рекла је Могеринијева на конференцији за новинаре.

Оно што је важно за ЕУ и што је јасно од почетка – исход који бисмо поздравили је да на свеобухватан начин буду решена сва питања и то кроз поштовање међународног права, рекла је Могеринијева и нагласила да би волела да буде без етничких подела.

“Да будем експлицитнија, каква год прилагођавања две стране направе, верујем да неће бити етнички чисте земље и, извините што користим тај узменирујући израз, верујем у мултиетничност, шта год било решење и да може бити обострано договорено”, рекла је Могеринијева.

Могеринијева је рекла да сада постоје тешкоће у дијалогу, које су велике, подсећајући на одлуку Владе Косова о тарифама од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

Дијалог се одвија у атмосфери поверења или барем поштовања, истакла је Могеринијева.

Уверена сам да две стране могу не само наставити дијалог, већ и доћи до позитивног исхода, што је, да поновим, на њима, не чланицама ЕУ, закључила је Могеринијева.

„Српска стварност“ / РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here