Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Србија би ускоро могла да забранити увоз старих аутомобила са мотором евро 3 стандарда, као и возила старијих од 10 година, најавио је српски министар екологије Горан Триван.

„Тиме заиста битно утичемо на квалитет животне средине у којој живимо. Ја сигурно нећу одустати од овога да се забрани увоз најстаријих возила са евро 3 мотором“, поручио је министар за заштиту животне средине Горан Триван.

Триван је рекао да његово министарство и влада увелико разматрају могућност да од почетка наредне године буде забрањен увоз аутомобила с најлошијим моторима – евро 3 и 4, као и аутомобила старијих од 10 година.

Министар је објашњавајући своју изјаву рекао да се може видети, ако се анализирају подаци за сваку годину, да од укупног броја половних возила која се увезу више од 50 одсто буду најстарија возила, старости преко 11 година, као и да су углавном у евро 3 категорији и са дизел мотором и да су велики загађивачи животне околине.

Мора озбиљно да се погледа статистика. И нећемо да одустанемо од тога да нађемо решење за та возила која највише загађују, додао је Триван.

На питање шта ће бити са таквим возилима која се већ возе на нашим улицама, министар је рекао да коришћење тих возила не може да се забрани. Али можемо при регистрацији појачати оно што већ постоји – контроле. Хајде да поново меримо како треба издувне гасове. Када будемо кадри да меримо количину издувних гасова који су штетни, а сада нисмо,  онда више није битно да ли сте увезли возило од 20 година, навео је Триван.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here