Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Широм Црне Горе грађани су  масовно изашли на улице, протестујући због усвајања Закона о слободи вјероисповијести. Већ шести дан заредом одржане су литије у скоро свим градовима. Према неким проценама, само у Подгорици, Беранама, Бијелом Пољу и Пљевљима на улице је изашло више од 30.000 људи.

 У подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења вечерас је одржан молебан, у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вјероисповијести.

Грађани су затим кренули у молитвену шетњу до Цркве Светог Ђорђа под Горицом.

Протојереј Велибор Џомић рекао је да број окупљених верника показује да су они доказ да њихове светиње нису на продају. Рекао је да Турцима који су у Подгорицу дошли половином 15. века никада није пало на памет да одузимају Цркву Светог Ђорђа.

“Никада до данас никоме није пало на памет да одузимају цркву Светог Ђорђа и да прекњижавају ову црквену земљу”, навео је протојереј Џомић и поручио да ће на безакоње одговорити молитвом.

Никшићани, предвођени локалним свештенством шетали су вечерас улицама Вука Караџића, Петом пролетерском и Његошевом.

Они су и синоћ протестовали, незадовољни недавним усвајањем Закона о слободи вјероисповијести.

Након литургије у цркви Светог Преображења, улицама града прошетали су и Жабљачани.

Певајући црквене песме и Химну Светом Сави, прошетали су уобичајеном маршрутом – од цркве, главним градским саобраћајницама до аутобуске станице и назад.

Окупљање је протекло без инцидената, али је за то време саобраћај трасом њиховог кретања био обустављен.

Окупљање грађана у Никшићу

У Пљевљима је после молебана у цркви Свете Петке одржана литија улицама града.

Бијело Поље је данас био центар одбране српских светиња: Владика Јоаникије био је на челу 10.000 верника.

Грађани Бијелог Поља, верници СПЦ који су незадовољни усвајањем Закона о слободи вјероисповијести, прошетали су и вечерас улицама тог града.

У Бијелом Пољу литију је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Он је поручио да православни верници трпе велику неправду.

“Овај закон није у складу са Уставом Црне Горе, али ни са међународно утврђеним стандардима. И ако мисле у Европу, дужни су да обезбиједе сваком слободу вјере, и најмањој заједници, а посебно најбројнијој вјерској заједници цркви православној светој у Црној Гори, којој припада преко 70 одсто грађана Црне Горе”, рекао је Јоаникије.

Присталице СПЦ у Плужинама такође су прошетале градским улицама носећи иконе уз поруку “Не дамо светиње”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here