Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Грађани су се окупили испред храма Христовог васкрсења у Подгорици како би исказали незадовољство због усвајања Закона о слободни вероисповести. Молебни и у Котору, Херцег Новом, Будви, Бару. Грађани у Никшићу самоинцијативно кренули у протестну шетњу.

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да неће бити ораганизованих литија након што је Национално координационо тело за коронавирус одлучило да забрани литије, али и друге јавне скупове.

Ипак, како би исказали незадовољство законом, грађани су се окупили испред храма Христовог васкрсења у Подгорици, а Вијести пишу да грађани улазе у храм где је организован молебан.

Молебану у Подгорици присуствују и студенти окупљени око “Студентске иницијативе за одбрану светиња”, који су испред храма раширили транспарент на којем пише: “Студенти не дају светиње”.

Грађани у Никшићу самоиницијативно су кренули у протестну шетњу. Присутни скандирају “Никшићани бране светиње”, “Устала је Црна Гора, светиња се бранит мора”, јављају Вијести.

Током молебана доц. др Душан Крцуновић прочитао је обраћање у име 120 доктора наука, универзитетских професора и магистара у знак протеста усвајања Закона.

“Оно што нас је сабрало јесте доношење тзв. Закона о слободи вјероисповијести; закона чије усвајање очигледно има за циљ да разбаштини нашу Митрополију и наше епархије. А са тим и да нас одвоји од нашег ‘стуба и тврђаве Истине’, од традиције која представља вертикалу вјековног постојања наше заједнице”, наводи се, између осталог, у писму које је прочитао Крцуновић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је молебан у манастиру Подластва у Грбљу.

Осим у Подгорици, молебни су организовани у Будви, Бару, Даниловграду, Котору, Херцег Новом и на Жабљаку.

Раније данас, новинари из Црне Горе упутили су апел да се поштује основно људско право на слободу вероисповести, истичући да су Епархије СПЦ изложене бруталном прогону од стране власти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here