Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

На међународном сајму прехрамбене индустрије Продекспо 2022 у Москви 13 домаћих компанија представило је најквалитенију храну и пића из Србије, док ће бројни захтеви за сарадњу потенцијалних пословних партнера из Русије и Заједнице независних држава донети у наредном периоду нове извозне послове домаћој привреди, саопштили су из ПКС-а.

Посетиоцима сајма и иностраним дистрибутерима хране и пића понуђени су домаћи сиреви, кајмак и млечни намази, месне прерађевине, кашице за децу, џемови и воћни сокови, као и смрзнуто и сушено воће и поврће, кондиторски производи, вина и ракије.

Домаће компаније излажу на сајму до 11. фебруара у организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије.

Директор Представништва Привредне коморе Србије у Русији Дејан Делић је рекао да је Продекспо важно место за сусрет домаћих компанија које већ послују на руском тржишту са старим дистрибутерима, новим добављачима и потенцијалним партнерима у циљу ширења извоза на руско тржиште.

Компанија “Simex Original” из Суботице послује на руском тржишту од 2016. године, а потпреседник компаније Горан Драча каже да је Топ Пелинковац његове фирме награђен на сајму Продекспо златном медаљом за квалитет у категорији биљних битер ликера, док су Вучије ракије од дуње и шљиве добиле бронзане медаље.

Награђивани сир – бринза Млекаре Уб налази се на полицама маркета у Русији десетак година, а према речима комерцијалног директора млекаре Милана Цара планирају ширење извозне палете производа, па ће тамошњим потрошачима понудити сирни намаз без лактозе и кајмак из Србије.

Директор набавке у Фабрици дечје хране из Добановаца Никола Петровић је навео да је та компанија четврту годину присутна на тржишту Русије са брендом “Baby”.

“Блиско сарађујемо са руским и осталим тржиштима и надамо се да ће сајам у Москви допринети проширењу сарадње”, казао је Петровић.

Представници компаније Будимка кажу да је српско слатко популарно у Русији, али и домаћа зимница и природни сокови.

Према речима руководиоца Сектора за међународну трговину Будимке Јелене Калинић, осим потенцијалних партнера из Руске Федерације Будимка има и упите за сарадњу из бивших ШСР република.

Крекере са семенкама и пиринчане галете руским купцима понудило је домаће предузећа НН-Тел које послује и на тржишту Литваније, Летоније, Белорусије, Пољске, а спремни су да извоз из Србије прошире и на Русију.

На сајму у оквиру националног павиљона Србије површине 156 метара квадратних, извозне капацитете представљају Млекара Шабац, Млекара Уб, Индустрија меса Топола, Фабрика дечје хране Добановци, Винарија Чока ПЛУС, Масли, Златиборац, ИТН Груп, Будимка, Мамбиком аграр, БМН Малинас, НН-Тел, Симекс Оригинал.

Сваке године сајам Продекспо посети више од 70.000 посетилаца из 110 земаља, а ове године учествује више од 2600 излагача, саопштили су из Коморе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here