Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Реакција Москве и Београда на затварање ваздушног простора за Сергеја Лаврова треба да буде заједничка и изузетно оштра, саопштено је из Москве.

Министар спољних послова Русије требало је да посети Београд у уторак, 7. јуна, али се тај долазак закомпликовао након што су три земље забраниле прелет авиона у ком је тебало да буде Лавров. Портпаролка руског министарства спољних послова Мaрија Захарова изјавила је да се та посета отказује.

Заменик председавајуц́ег Савета Федерације Русије Константин Косачов је данас изјавио да реакција Москве и Београда на затварање ваздушног простора за авион руског министра спољних послова Сергеја Лаврова треба да буде заједничка и изузетно оштра.

“Данашњи демарш, наравно, није у вези са авионом. Он је усмерен против Русије као државе и против Србије као државе. Реакција ц́е, надам се, бити заједничка и изузетно оштра, у формату не само дипломатског протеста, вец́ и конкретних, практичних одговора”, написао је Косачов на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, садашње колективно одбијање Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније да пропусте Лавровљев авион у Србију, без сумње, није одлука ове три земље.

“Све три земље су, уласком у НАТО, озбиљно и на дуго изгубиле суверенитет, а Европска унија за њих је само параван за ове срамне околности. Ради се о НАТО-вом демаршу, а без Сједињених Америчких Држава њега не би било”, уверен је сенатор.

Према његовим речима, оваквим директним мешањем у билатералне послове две суверене европске земље које нису чланице Алијансе, Русије и Србије, НАТО покушава да “зароби и потчини” остатак Европе. Након тога следи ширење Алијансе на остатак света, где је Кина стратешки циљ број два после Русије, нагласио је Косачов, преноси Спутњик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here