Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Министарство културе и информисања саопштило је да је Влада Републике Србије данас одлучила да Музеј Николе Тесле буде пресељен у зграду Термоелектране „Снага и светлост“ у Београду, која у потпуности одговара потребама овог музеја.

Будући изглед Музеја Николе Тесле када објекат буде реконструисан

Ова изузетно значајна установа културе, која чува највећу збирку докумената о животу и раду Николе Тесле, на овај начин добиће адекватан простор како би наставила са промовисањем лика и дела једног од највећих умова 20. века.

Садашњи изглед објекта у који ће бити смештен Музеј Николе Тесле

Објекат Термоелектране „Снага и светлост“ саграђен је у периоду од 1930. до 1932. године, према пројекту Швајцарског друштва за електрификацију и саобраћај из Базела, а састоји се из зграде електране, порталног крана са рукавцем, пумпне станице и филтерског постројења и утврђен је за споменик културе.

Покретна културна добра везана за живот и дело Николе Тесле, која чине збирни фонд Музеја, разврставају се на начин који омогућава правилно обављање прописаних послова заштите културних добара и савремену музеолошку презентацију музејских збирки.

То су збирке предмета из области електротехнике, машинства, хемијске технологије, ситних техничких предмета, личних предмета Николе Тесле, ликовне и примењене уметности из заоставштине Николе Тесле, меморијалних предмета, као и збирка ликовне и примењене уметности Музеја Николе Тесле.

Музеј Николe Теслe постао је 21. маја 2020. године републичка установа културе, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here