Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

После једномесечног поста, муслимани обележавају један од два најзначајнија исламска празника – Рамазански бајрам. Почетак празника зависи од положаја Месеца, тако да ће за неке муслимане у свету тај празник ће почетири сутра, 5. јуна.

Први дан Рамазанског бајрама почиње јутарњом молитвом под називом Бајрам намаз, 45 минута пре изласка сунца.

Рамазански бајрам увек пада 1. шевала (10. месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају “празником положеног испита”.

Током овог празника организују се и јавне свечаности и посете, а верници размењују поклоне.

После молитве, мушкарци посећују гробља, присећају се својих предака и исказују им поштовање. Потом обилазе породицу, пријатеље и познанике.

За то време жене припремају посластице које се служе током празника.

Уочи празника, реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић поручио је да су последњи дан Рамазана и први дан Бајрама права су слика живота – вечито путовање између туге и радости, страха и наде, прошлости и будућности, пролазности и вечности, сиромаштва и богатства, болести и здравља.

Председник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија Мевлуд Дудић рекао је да је Рамазан муслимане учио стрпљењу, солидарности, братству и заједништву и ојачао им карактер.

Свим муслиманима у Србији празник је честитао председник Републике Александар Вучић, као и министри у Влади Србије.

У Новом Пазару, Тутину и Сјеници институције неће радити током три дана празника.

На овим просторима празник се честита речима “Бајрам шериф мубарек олсун”, што отприлике значи “Нека буде честит и благословљен Бајрам”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here