Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Какве су разлике у примањима у зависности од тога у ком региону живите или ког сте пола, анализирао је Републички завод за статистику. Статистика каже да у Србији највише зарађује мушкарац који ради у сектору финансија, и то у региону Београда.

Највећи проценат људи у Србији ради за мање од 45.000 бруто. Чиста зарада или оно што је на рачуну износи мање од 35.000 динара, око 32 до 33 хиљаде динара.

Око пет одсто грађана зарађује више од 100.000 динара, трећина зарађује у интервалу од 40-65.000 динара а трећина зарађује испод 30.000 динара.

Већина грађана прижељкује државу за послодавца, јер статистика показује да су у јавном сектору плате веће за петину у односу на приватни сектор.

Подаци показују да је у просеку плата у јавном сектору већа за 13.000 динара у односу на зараде код приватника.

Стручњаци Републичког завода за статистику су радили анализу у којој су израчунали ‘кориговани јаз’ односно елиминисали све друге факторе као што је образовање, старост, радни стаж и дошли до закључка да су зараде у јавном сектору једнаке зарадама код приватника. Закључено је да запослени у јавном сектору имају виши степен образовања па самим тим и виће зараде.

Када је реч о висини зараде коју оставрују жене односно мушкарци и код нас мушкарци зарађују у просеку 17 одсто више у односу на жене и то је негде у нивоу европског просека истичу у  Републичком заводу за статистику.

„Српска стварност“ / РЗС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here