Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Савет за борбу против корупције Владе Републике Србије доделио је данас годишњу награду за лични допринос борби против корупције “Верица Бараћ” главном и одговорном уреднику недељника НИН Милану Ћулибрку.

Приликом уручивања награде Ћулибрк је позвао своје колеге из НИН да му се придруже, јер, како је истакао, награда припада свима њима.  Истакао је да НИН неће пристати на труле компромисе, да у редакцији знају цену за то и да је плаћају.  Он је додао да НИН вероватно ни у наредном, новогодишњем, броју неће имати огласе, али ће имати читаоце.

Ћулибрк је рекао да је приметно да су награду до сада добила четири новинара и двојица карикатуриста, а да би он био срећан да је награду добио неко из полиције, судства, тужилаштва, неки “српски Елиот Нес” и да би то био доказ да се држава бори против корупције.

Ћулибрк је нагласио да је улога медија да буду корективни фактор И да “гурају нос у послове у којима се троши бар један динар државних пара” и да људи из НИН неће седети скрштених руку.

Председник Савета за борбу против корупције проф. Др Мирослав Милићевић рекао је да то тело није скренуло са пута којим је ишло и да се држи принципа које је Верица Бараћ као председница тог тела поставила, само је њихова медијска експоненција никаква.

Проф. Милићевић је истакао да су за време Верице Бараћ на челу Савета направљена 24 извештаја о спорним приватизацијама, а да сада Савет има око 60 извештаја о различитим спорним темама.

Милићевић је навео да се оно што је Верица Бараћ говорила и дефинисала “нажалост остварило” и да све што је говорила и данас важи, а да је она била човек са “истакнутим чулом за неправду и корупцију”.

Додао је да му је била упечатљива слика када Верица Бараћ у двориште Владе Србије паркира свој бели аутомобил, међу владине, црне аутомобиле.

Милићевић је истакао и да је питање како то да је Верица Бараћ била у дебатама и јавно говорила, а да данас нема Савета у медијима, а да без слободних медија нема слободних грађана.

Он је рекао да се из другог и трећег извештаја Савета види да у многим медијима није познато власништво, да се медији финансирају нетранспарентно и да је дошло до таблоидизације, као и да на расправи о новој медијској стратегији у Новом Саду није чуо охрабрујуће или компромисне тонове.

Милићевић је указао и да истраживања перцепције корупције код грађана показују да 84 одсто препознаје корупцију као проблем, а да 42 посто мисли да се извршна власт највише бори против корупције, од чега 23 одсто као највећег борца види председника Србије.

Предаседник Савета Владе Србије за борбу против корупције проф. Др Мирослав Милићевић као поражавајуће види податак да тек по два одсто грађана као институције које се највише боре против корупције виде тужилаштво и судство.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here