Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Фестивал европског филма Палић вечерас је отворен уручењем награде “Александар Лифка” сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу и приказивањем такмичарског филма “Рабије Курназ против Џоржа В. Буша” Андреаса Дресена. На свечаности на Летњој позорници Палић, Ковачевићу је “Лифку” за изузетан допринос европској кинематографији уручила глумица и почасна председница Савета фестивала Мира Бањац, у друштву директора фестивала Радослава Зеленовића.

Према речима Зеленовића, Ковачевић се обрадовао награди јер се налази у “јако добром друштву” добитника, посебно зато што су међу њима Милена Дравић и Бањац, глумице које су “на посебан начин обележиле филм у Србији и Југославији”.

Ковачевић је рекао да му је велика част што му награду уручује Бањац, драга пријатељица и сарадница, коју је гледао као гимназијалац шездесетих у новосадском позоришту, пре него што је у Атељеу 212 направила “велике и култне улоге”.

“Мира је наша најкомплетнија глумца у историји српске глуме. Кад то кажем мислим на силне, велике улоге у озбиљним телевизијским серијама, на филмове које су остали озбиљни велики, који су и данас међа и граница, на позоришне представе…”, рекао је Ковачевић

Бањац га је прекинула са опаском: “Не примам ја награду већ ти!”, што је изазавало смех присутних који су испунили гледалиште Летње позорнице.

Добитник фестивалске награде “Александар Лифка” је и редитељ Мишел Азанависијус у категорији иностраних стваралаца, док је регионална “Лифка” припала глумцу Игору Галу.

Главну такмичарску селекцију Фестивала европског филма Палић чини 12 филмова: “Рабије Курназ против Џоржа В. Буша” редитеља Андреаса Дресена, “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића, “Не” Дитриха Бругемана, “Нежно” Ласла Чуја и Ане Немеш, и “Римини” Улриха Зајдла.

У конкуренцији су и “Лепе деведесете” Лоренца Ди Амика Де Карваља, “Мука ми је од себе” Кристофера Борглија, “Девојачки филм” Али Хапасало, “Магнетна резонанца” Кристијана Мунђиуа, “Близу” Лукаса Донта, “Пушење изазива кашаљ” Квентина Дупијеа и “Рез” Азанависијуса.

Филмови у Главном такмичарском програму конкуришу за награде “Златни торањ – за најбољи филм” и “Палићки торањ – за најбољу режију”, као и “Специјалну награду жирија”.

У такмичарској селекцији програма “Паралеле и судари” биће приказани филмови “Тиха земља” Агњешке Вошчинске, “Глупаци” Томаша Василевског, “Границе љубави” Томаша Винског, “Визија лептира” Максима Наконечнија, “Играни филм о животу” Довил Шарутит и “Анадолски леопард” Емреа Кајиса.

У конкуренцији за најбољи филм “Паралела и судара” су и “Bioskop Sabaya” Орита Фоукса Ротема, “Влажан песак” Елене Навериани, “Избрисати Франка” Габора Фабрицијуса и “Ујак” Давида Капаца и Андрије Мардешића.

Фестивал се одржава на више локација, међу којима су Летња позорница у Палићу, као и биоскопи “Eurocinema”, “Абазија” и “Лифка”, а у оквиру пратећег програма биће организаовани концерти, изложбе, промоције, радионице и стручна предавањима.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here