Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

У последњој деценији ово је једна од најгорих година за лесковачке повртаре, посебно произвођаче парадајза. Ванредна ситуација затворила је пролетос пијаце. Лоше време успорило је зрење и погодовало биљним штеточинама. Извоза нема, а дотукле су их ниске цене. Килограм кошта само 10 динара што је два и по пута мање од произвођачке цене. И док произвођачи не могу да поврате ни уложено, накупцима је пала кашика у мед.

Гнев га је натерао да за пола сата уништи вишемесечни породични рад. На свакој биљци било је бар два килограма неубраног парадајза. У камиону на десетине гајби непродатог.

“Нудили су нам 80 динара по гајбици, а нас гајбица само кошта 45 динара, празна гајбица, значи добили смо два динара по килограму, што је био велики револт за нас јер нас кошта само семенка тог једног парадајза 10 динара. Решили смо да почупамо”, каже Далибор Коцић, произвођач из Свирца.

На сметлиштима и обалама река у Свирцу, Винарцу, Стопању, дуж читаве плодне лесковачке котлине завршиле су ових дана тоне парадајза. Под пластеницима на месту ишчупаног и преораног, већ је засађена паприка. Од неисплативог даноноћног рада вредне домаћине више боле уцене накупаца.

“На цену се не жалимо, жалимо се на продају и места на пијаци, све су то накупци, препродавци, он дође овде да товари за 150 динара гајбицу, 20 динара 11-12 килограма парадајза, оде у Београд, зарађују 40-50 динара по килограму. На чију муку?”, каже Коцић.

Берба у појединим пластеницима није ни почела. На кванташкој пијаци у Лесковцу су само најупорнији произвођачи. Неки од њих су већину приноса извозили, а сада данима чекају да робу дају буд зашто.

“Иста ситуација је пре десетак година са тај парадајз, па ево сад поново. Има ли бар купаца? Купе нешто то наши овде купе по гајбу-две и то је то”, каже Стојан Пешић, произвођач из Жижавице.

Јовица Стојковић, произвођач из Навалина, каже да је сељак навикао да баца, да никад он није за свој труд наплатио реално, него само кад му је од бога срећа.

Тешко да ће ове године боље проћи и произвођачи краставца, купуса, кромпира. Решење, кажу, постоји. Опорезовати накупце, јер су овако подједнако на губитку и повртари и држава.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here