Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је годишњи координациони састанак са руководством Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) поводом пет стратешких области сарадње између Владе и ове алијансе за наредну 2019. годину.

Стратешки приоритети о којима се говорило су смањење сиве економије и пореског оптерећења, развој електронске управе и електронског пословања, решавање питања имовине и унапређење планирања и изградње, развој сектора пољопривреде и сектора здравства.

Брнабић је, у присуству више од 30 домаћих и страних привредника, градоначелника и представника цивилног сектора, поручила да ће Влада наставити да води отворен дијалог са привредом и удружењима, попут НАЛЕД-а, како бисмо дошли до најбољих решења у циљу економског раста и унапређења позиције Србије на међународним листама конкурентности.

Досадашња сарадња је дала конкретне резултате и захваљујемо се на подршци и иницијативама. Из тог разлога НАЛЕД видимо као поузданог партнера у даљем спровођењу реформи, истакла је премијерка.

На састанку је најављено да ће почетком године бити усвојен ревидиран Национални програм са Акционим планом за 2019 годину што, између осталог, подразумева трансформацију Пореске управе, подстицање предузетништва, проширење обухвата фискализације, регистар непореских намета и развој софтвера за инспекцијски надзор.

План је и да се у првом кварталу 2019. године формирају радне и заједничке групе за израду прописа, релевантних за стварање бољих услова за пословање.

Примера ради, у сектору хране и пољопривреде фокус ће бити усмерен на израду новог закона о безбедности хране, у домену еУправе за израду прописа који регулишу безготовинско плаћање, док се у области здравства наставља разговор између НАЛЕД-а, Министарства здравља и РФЗО по питању рационализације дугова здравствених установа и апотека.

Осим тога, пред доносиоцима одлука ускоро би требало да се нађу и препоруке из НАЛЕД-ове прве сиве књиге здравства.

Такође, међу важнијим је оптимизација и дигитализација процедура, а први резултати очекују се са процедуром из области стављања лекова на листу, која ће вишеструко смањити број потребних корака и документације и за привреду и за РФЗО (са 30 на 2 часа), а пацијентима омогућити лакши приступ лековима.

Како је Савез за имовину и урбанизам НАЛЕД-а активно укључен у пет од 10 области које мери Светска банка, на скупу су изложени предлози попут увођења онлајн аукције у извршном поступку, што би допринело бољем положају Србије на “Doing Business” листи Светске банке и смањило корупцију.

У разговору с премијерком Брнабић, председник УО НАЛЕД-а Владимир Новаковић осврнуо се и на претходну сарадњу, која је донела опипљиве резултате за привреду и грађане.

Новаковић је подсетио на то да је у 2018. години заједно покренут и добрим делом реализован низ важних иницијатива попут реформе катастра, регулисања сезонског рада, пореских олакшица за почетнике у пословању, укидања печата и израде регулаторног оквира за развој е-пословања.

Он је додао да је са премијерком и њеним тимом договорено да у години пред нама ресорне институције још интензивније раде на смањењу административног и парафискалног оптерећења привреде.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here