Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Двојица српских младића који су данас нападнути у Северној Митровици потврдили су да су нападнути док су седели у башти кафића. „Српска листа“ осудила напад и истиче да су томе допринеле неодговорне изјаве у Приштини. Напад осудио и градоначекник Северне Митровице.  Канцеларија за КиМ захтева реаговање представника међународне заједнице.

Један од повређених младића, Радомир Симовић рекао је за Косово Онлајн да су им док су седели испред кафића пришла три непозната лица и ударали их флашама у главу.

“То су вероватно Албанци, јер су нас псовали на њиховом језику док су нас ударали”, рекао је Симовић.

Други нападнути младић, Милош Рошић рекао је да напад види као напад на своју породицу.

“Сви знају шта се последњих година дешавало. Ово је прогањање, буквално немамо више где на кафу да седнемо”, рекао је Милош Рошић.

Општи хирург, доктор Марко Николић у КБЦ Косовска Митровица изјавио је да су младићи у стабилном стању и да су отпуштени на кућно лечење.

Портпарол Косовске полиције за регион Север поручник Бранислав Радовић потврдио је да је до напада је дошло у башти кафића “Сопрано”, који се налази на главном градском шеталишту.

За сада полицији непознати нападачи побегли су у правцу главног моста ка јужном делу града.

Српска листа: Напад последица притиска и неодговорних изјава из Приштине

Српска листа саопштила је да је данашњи напад на српске младиће на главном градском шеталишту у Северној Митровици од стране непознатих момака, који су уз псовке на албанском језику, нанели повреде недужним младићима, а након тога побегли у правцу Јужне Митровице, изазвао велико узнемирење међу Србима у Северној Митровици.

Српска листа оцењује да тај подмукао напад, без икаквог повода, представља последицу континуираног притиска и неодговорних изјава које долазе од стране представника Албанаца из Приштине, а уперене су против српског народа на северу Косова и Метохије.

Осуђујући напад, Српска листа захтева од надлежних хитну реакцију.

Полиција мора одговорније да ради свој посао и својим присуством превентивно делује на потенцијалне изгреднике и нападаче, истиче се у саопштењу и наводи да је у тренутку напада на шеталишту био велики број деце и старијих особа, што додатно говори у прилог чињеници да је намера била да се изазове хаос, а међу грађанима страх.

Српска листа је позвала грађане да остану суздржани и да не наседају на провокације.

Радојевић осудио напад на српске младиће
Градоначелник општине Северна Митровица Милан Радојевић најоштрије је осудио данашњи напад на двојицу српских младића на шеталишту у главној улици у Северној Митровици.

Према изјавама повређених младића, нападачи су били албанске националности, а након напада побегли су у правцу главног моста на Ибру, који раздваја Северну и Јужну Митровицу, саопштено је из кабинета Радојичића.

Он је позвао све грађане на уздржаност, а представнике полиције и међународних безбедносних институција да појачају будност и превентивно делују, јер је то у кратком временском интервалу други међуетнички напад на Србе у Северној Митровици.

“Још једном позивамо представнике међународне заједнице да јасно осуде овај напад на Србе и пошаљу јасну поруку да осуђују овакве инциденте, чиме ће показати да имају нулту толеранцију на насиље и на нападе на Србе ма где живели и без обзира на националност нападача или друштвени положај жртве”, истакао је градоначелник Северне Митровице.

Петковић: Захтевамо хитну реакцију међународних представника

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да је брутални физички напад Албанаца на двојицу српских младића у северној Косовској Митровици, који су мирно седели и нису давали никакав повод за такав чин, без сумње етнички мотивисан и последица антисрпске реторике из Приштине последњих недеља.

О овом акту насиља данас смо обавестили и Брисел и захтевамо хитну реакцију међународних представника, али и снажан притисак на власти у Приштини да починиоци овог злодела што пре буду откривени и адекватно санкционисани, истакао је Петковић у саопштењу.

Он је указао да су младићи нападнути само зато што су Срби, зато што говоре српским језиком, у чисто српској средини на Косову и Метохији.

Петковић је оценио да је бруталном нападу кумовало појачано антисрпско расположење и екстремистичка реторика политичких представника из Приштине и истакао да такве поруке неретко буду окидач за овакве међуетничке нападе.

Догодило се оно на шта нажалост месецима упозоравамо – да када нема дијалога и разговора има инцидента на терену, нагласио је Петковић.

Он је истакао да Срби на Косову и Метохији не смеју и неће бити мете ни жртве било чијег терора нити политичких аспирација, попут најаве изградње војне базе тик уз север Косовске Митровице.

Петковић је позвао и замолио све Србе на простору Косова и Метохије да остану мирни и не подлежу провокацијама, додајући да ће њихова држава, на челу са председником Александром Вучићем, учинити све да их заштити.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here