Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2022.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” саопштио је данас да се у Републици Србији током последње две недеље бележи пораст броја оболелих од COVID-19 који је праћен и повећањем броја пацијената на болничком лечењу.

На основу анализе података које свакодневно прикупља Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” очекује се постепени пораст броја оболелих без наглих скокова.

У Републици Србији се региструје омикрон варијанта SARS-CоV-2 вируса и све његове субваријанте.

У поређењу са ранијим циркулишућим варијантама вируса, мање је вероватно да ће инфекције омикрон варијантом довести до озбиљног клиничког исхода који захтева болничко лечење или пријем у јединицу интензивне неге.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и карактеристикама вируса, очекује се да ће епидемиолошка ситуација COVID-19 у наредном периоду бити стабилна и одржавати се на контролисаном нивоу.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” препоручује свим грађанима који нису вакцинисани да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације.

Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници.

Другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло више од пет месеци.

Независно од вакциналног статуса, свим грађанима се препоручује ношење заштитних маски у затвореним просторијама или на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа.

Такође, препоручује се појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене.

Особе које имају повећан ризик од тешких форми болести посебно треба да избегавају места где се стварају гужве или, уколико их посећују, препоручује се ношење заштитних маски.

Свим особама које имају симптоме инфекције, посебно симптоме инфекције дисајних органа (нос, грло, плућа), препоручује се да се изолују у кућним условима и да се јаве лекару у ковид амбуланту.

Када је у питању радна или животна средина потребно је практиковати редовно чишћење и омогућити добру вентилацију затворених простора, проветравање природним путем где год је то могуће, а како су пред нама топли дани препоручује се да особе чешће бораве на отвореном и да се окупљања и дружења организују на отвореним просторима са мањим бројем људи.

Поред наведних препорука које се односе на све грађане прописане су и мере за посебне категорије: обавезно ношење маски у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и забрана посета пацијентима у здравственим установама, истиче се у саопштењу националног Института за здравље „Батут“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here