Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је данас, на свечаности поводом 189 година постојања Народне библиотеке Србије, да наша земља заслужује да има централну установу која води рачуна о традицији и истовремено прати савремене трендове у библиотекарству. Владимир Пиштало, в. д. управника Народне библиотеке Србије.истакао је да писци најбоље знају како се ствара и вреднује литература.

Гојковић је поручила да савремено доба намеће Народној библиотеци Србије нове изазове, на првом месту дигитализацију грађе и популаризацију читања код млађе публике.

Она је приметила да се често чује да ово није време књиге и да живимо у доба неповољном по књижевност, јер је у свакодневном животу књиге и писану реч заменила комуникација путем електронских уређаја.

Ипак, када се разбистри магла површности и дође до суштине, добија се јасна слика да књига и писана реч не само да имају своје поштоваоце, већ да се њихов број повећава. Посета сајмовима књига у нашој земљи у константном је порасту, истакла је потпредседница Владе.

Нема пуно народа и држава којима је писана реч толико значила за опстанак, као што је то случај код нас. У овој библиотеци чувају се непроцењиви рукописи наше националне и културне баштине, који нам помажу да, сагледавајући оно што смо били и што смо сада, поставимо боље темеље за оно што ћемо бити, закључила је Маја Гојковић.

Владимир Пиштало, в. д. управника Народне библиотеке Србије.истакао је да писци најбоље знају како се ствара и вреднује литература. Указао је и да је међу новинама које ова установа планира у даљем периоду и увођење награде за најбољу књигу, о чијим би лауреатима одлучивали писци, јер „они најбоље знају како се ствара и вреднује литература“.

Према Пишталовим речима, један од приоритета у раду Народне библиотеке Србије у наредном периоду биће унапређење њеног сајта, као и дугогододишњи пројекат изградње депоа, за који би ових дана требало да буде завршено архитектонско решење.

„Народној библиотеци је потребно и више лабораторија за рестаурацију, јер књиге које пропадну, пропале су заувек. Никакав ружичасти хоризонт у будућности не може их заштитити од нас“, упозорио је управник Библиотеке Владимир Пиштало.

У оквиру свечаности додељено је и национално признање „Јан Шафарик“ из области библиотекарства. Награда је ове године уручена Гордани Ђилас, библиотекару-саветнику Библиотеке Матице Српске.

Поводом рођендана Народна библиотека Србије приредила је и изложбу „Река која спаја: Дунав на графикама из фонда Народне библиотеке Србије“.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here