Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Одборничка група Народне странке у Скупштини града Београда поднела је данас жалбу Управном суду са захтевом да се поништи одлука о избору градоначелника Београда, заменика градоначелника и чланова Градског већа уз образложење да је та одлука незаконита и да је донета без прописаног кворума.

То је новинарима на конференцији за медије испред Старог двора потврдио шеф одборничке групе Народне странке Милош Павловић наводећи да су на другој седници градског парламента, на којој је Александар Шапић изабран за градоначелника, прекршене одредбе Закона о локалним изборима и да су одлуке донете без кворума јер, како тврди, одборницима који су гласали нису били потврђени мандати.

Он тврди да је за одлуке о потврђивању мандата одборника и избору градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа гласало 47, а не 57 одборника.

Како је рекао, на дневном реду последње седнице било је изгласавање мандата за 15 нових одборника, од којих је 10 одборника владајуће коалиције, односно осам из СНС и двоје са листе СПС.

Павловић је навео да је чланом 72 Закона о локалним изборима прописано да мандат одборнику почиње да тече након што Скупштина града донесе одлуку о његовом потврђивању.

”То значи да одборник који ступа на место одборника којем престаје мандат, не може да учествује у раду седнице на којој се доноси одлука о потврђивању његовог мандата, јер њему мандат није почео да тече и он не може да обезбеди кворум”, рекао је Павловић.

Павловић је казао да на конститутивној седници одборници могу да гласају за потврђивање својих мандата, али да по новом закону на осталим седницама то не могу, као и да не могу да дају кворум.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here