Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2021.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри потписали су данас Протокол о наставку научно-технолошке сарадње двеју земаља.

Ружић је том приликом истакао да је потпис на овај значајан документ, који омогућава наставак сарадње наших и америчких научника, стављен у Идвору, где се родио Михајло Пупин, научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија и почасни конзул Србије у САД.

Он је објаснио да није случајно што је баш данас потписан овај документ, јер је на данашњи дан 1915. године основан Национални саветодавни одбор за аеронаутику, чији је члан био и Пупин.

Та институција била је претходница Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА), навео је Ружић и подсетио на то да Србију и САД нераскидиво повезују научници као што су Никола Тесла и Михајло Пупин, којима је Америка била друга домовина.

Према његовим речима, добра билатерална сарадња Србије и САД је веома значајна за напредак и стабилност целог региона.

У складу са тим, Ружић је оценио да су билатерални односи двеју земаља добри и пријатељски, што је важно за напредак и стабилност целог региона, наводећи да је научно-технолошка сарадња значајан сегмент билатералних односа.

Продужетак важења овог споразума ће научницима из Србије и САД омогућити, између осталог, да наставе да заједнички раде на новим пројектима, открићима и истраживањима, прецизирао је он.

Осим тога, како је рекао, ствара се додатни простор и за сарадњу научних институција и универзитета из ове две земље.

Годфри је истакао да се непрекинути ланац сарадње САД и Србије у науци и технологији наставља од Пупиновог рада пре више од једног века до данашње Националне ваздухопловне и свемирске администрације – НАСА.

Према његовим речима, овај оквирни споразум унапређује сарадњу између научника и академика у многим другим областима, од медицине до археологије, науке о клими и шире.

Амбасадор је исказао захвалност Ружићу и његовом тиму на блиској сарадњи која је омогућила наставак овог драгоценог партнерства.

Претходни споразум Владе Сједињених Америчких Држава и Владе Републике Србије о научној и технолошкој сарадњи потписан је у Вашингтону 23. априла 2010. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here