Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић позвао је данас Европску унију да јасно каже да ли подржава увођење вербалног деликта и забрану слободе изражавања Србима на Космету и да ли је Иван Тодосијевић жртва новог политичког апартхејда, уз њихову подршку или без ње.

Ђурић је, на конференцији за новинаре, указао на то да на основу изјаве Канцеларије ЕУ у Приштини може да се закључи да се линч који се спроводи против Ивана Тодосијевића, који је осуђен на две године затвора само зато што је казао истину о томе да је Рачак био лажни повод за противправну агресију НАТО на нашу земљу, спроводи уз њихову подршку.

Тодосијевић је осуђен јер неко жели да враћа регион у прошлост и Србима забрани право на то да изнесу свој суд и политички став, какав год био, о дешавањима и догађајима од пре 20 година. Зато се води невероватна хајка против слободе говора. И уместо да ЕУ заштити Тодосијевића у изношењу свог става, ако је веровати албанским медијима, они се прикључују хајци и прогону, истакао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио наду да то неће бити последња реч из Брисела, већ да ће устати у заштиту права и слобода.

Он је подсетио на то да је и Хелене Ранта, шеф финских патолога која је спроводила истрагу у Рачку и која у својим извештајима 2006. године није желела да употребљава термин масакр, казала да ју је тадашњи шеф мисије ОЕБС Вилијем Вокер приморавао да то уради.

Прича о Рачку, и још два места, која је стајала у оптужници, избачена је у процесу Милошевићу. Нико није процесуиран, нити постоји пресуда да се у Рачку десило то због чијег негирања је Тодосијевић осуђен на две године затвора, подвукао је Ђурић.

Нека господа из Брисела одговоре на питања зашто 2.441 дан нема ЗСО, зашто 380 дана трају таксе од 100 одсто, подвукао је он.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да не жели Александра Вучића за преговарачким столом, Ђурић је поручио да политичари у Приштини неће одеђивати ко ће да представља српску страну у дијалогу.

Он је, такође, рекао да неће доћи до стварања “енергетске велике Албаније” и да су јасно дефинисане обавезе Приштине у области енергетике и функционисања Електропривреде Србије на КиМ.

Све то што причају чиста је спекулација и покушај да се у одсуству преговора “великом причом” поправи њихова позиција, закључио је Ђурић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here