Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Владика аустралијско-новозеландски г. Силуан представио пројекат „1300 каплара“. Колеџ Свети Сава је појекат првостепеног значаја за будућност српске заједнице на Петом континенту. Захваљујући прилозима, труду и залагању прегаоца, који су препознали да је градња Колеџа важан корак у изграђивању светосавске заједнице у Аустралији, приступило се новим етапама радова.

На Благовести, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог кнеза Лазара у Александрији. Саслуживали су протојереји-ставрофори Миодраг Перић, Раде Радан, Андреј Крстић и Драган Сарачевић и протођакон Петар Мракић уз прислуживање ипођакона Вељка Мракића и Николе Збиљића и чтечева сиднејског намесништва.

Преломљен је славски колач Братства „Отац Јустин Поповић“. Домаћини славе били су породице Козлина и Милановић. Одржана је и редовна годишња скупштина на којој је изабрана нова управа Братства. Дугогодишњи председник братства г. Свемир Поповић истакао је важну улогу братства које траје већ 33 године и у свом деловању између осталог помаже школовање богослова и студената Православног богословског факултета. Том приликом скупљено је пет хиљада долара за стипендирање студената Митрополије.

Епископ Силуан је осветлео лик и дело Преподобног Јустина Новог и истакао један мање запажен тренутак из Аввиног живота – отац Јустин је био генерација 1300 каплара за време Првог светског рата, али стицајем околности, заједно са другим богословима ђачког батаљона, послат је у Ниш на санитетску службу. Та занимљивост била је увод да Епископ широј заједници представи пројекат „1300 каплара“ који се тиче завршетка Колеџа Светог Саве:

-Хиљаду триста каплара је назив за још недошколоване официре који су послати као појачање Првој армији у Колубарској бици. Састав ове јединице чинио је будућу интелектуалну елиту Србије. Почетком рата велики број младића, како из Србије тако и из Аустроугарске, напустио је школовање и ставио се на располагање врховној команди. Они су упућени у војну школу у Скопљу. Иако њихова обука није била готова, развој догађаја приморао је врховну команду да их пошаље у борбу. Српска војска је била у повлачењу, деморалисана, са мањком муниције, Београд је био у непријатељским рукама, тако да се свет већ помирио са потпуним сломом Србије. За одсудну борбу биле су неопходне све расположиве снаге, због чега су младићима у Скопљу пре времена подељени чинови каплара (отуда и назив) и они су одмах наредног јутра упућени ка Колубари и Сувобору. Српска војска је тада извојевала једну од најсјајнијих победа у Првом светском рату, предвођена Живојином Мишићем. Хиљаду триста каплара представља симбол жртвовања за слободу сопствене земље и народа јер су их чинили, махом, голобради младићи који су свесно кренули у борбу.  Носећи у себи јеванђелски кодекс својих предака – Лазарев завет, Новозаветну свеврлину љубави, полажући свој млади живот ради својих ближњи, они су се уписали у вечност, у Књигу живота, рекао је Владика и наставио:

-Следећи пример каплара, чија имена су уклесана као симбол видовданског подвига и жртве који дају смисао и лекцију љубави према свом народу, у нашем коначном завршном кораку, односно јуришу ка довршетку грађевинских радова на Колеџу Светог Саве у Варовилу, потребно нам је 1300 каплара – 1300 породица које би као некада славни каплари, својим прилогом од хиљаду долара, својом жртвом љубави за будућност наше деце и заједнице на овим просторима, постали „каплари“ и оставили своје име утиснуто у зграду Колеџа, следећи све претходне и садашње прегаоце овог пројекта и на тај начин омогућили завршетак грађевинских радова на Колеџу. Сви који постану „Каплари,“ њихова имена биће исписана на муралу који ће бити осликан унутар зграде Колеџа.

Са великом радошћу објављујемо да се после прве јавне промоције пројекта 1300 каплара на Благовести у Сиднејској Лазарици позиву своје Мајке Цркве одазвало 50 „каплара“. До сада већ имамо 62 „каплара“ чија имена ће бити објављена. Презентација пројекта „1300 каплара“ ће се наставити и у другим црквеним општинама широм Аустралије.

Колеџ Свети Сава је појекат првостепеног значаја за будућност српске заједнице на Петом континенту. Та школа ће имати важну улогу у формирању српске деце у интелектуалном, физичком смислу али и духовном смислу, дајући им православни хришћански етос којим ће достојанствено корачати светом, препознавати праве вредности, а исто тако и оне деструктивне појаве и тенденције у друштву. Позивамо све наше људе, који увиђају важност да српска заједница на Петом континенту има своју школу, да се укључе у пројекат и заједно „кораком напред“ завршимо Колеџ Светог Саве.

Изградимо Колеџ Светог Саве да би он изграђивао нас! https://www.stsavacollege.net/donate/

Српска стварност“ / Митрополија аустралијско-новозеландска /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here