Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас тренинг центар Националне академије за јавну управу, који има за циљ обучавање и унапређење рада службеника државне управе.

Отварању су присуствовали и министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, директор Француске националне школе за јавну управу Патрик Жерар и директор Националне академије за јавну управу Дражен Маравић.

Брнабић је том приликом истакла да Национална академија представља прву институцију која ће се бавити и континуираним усавршавањем службеника у јавној администрацији на локалном нивоу, и која ће помоћи да лакше и брже имплементирамо реформе.

Она је, након обиласка реновиране зграде Националне академије у Улици војводе Степе, подвукла да je оснивање Академије прекретница у томе како изгледа наша јавна управа и какве услуге пружа нашим грађанима и привреди.

Према њеним речима, до данас је на републичком нивоу постојала обука за службенике у јавној управи, али на локалном нивоу тако нешто није постојало.

Брнабић је навела да ће до 10.000 службеника проћи обуке ове академије у наредних годину дана како би грађани и привреда имали што квалитетнији сервис.

Премијерка је подсетила на то да је оснивање Националне академије најављено још у експозеу тадашњег председника Владе Александра Вучића 2016. године, и од тада се радило на усвајању закона, анализи обука, прављењу плана и програма за обуку службеника, налажењу саме зграде, реновирању и њеном отварању.

Данас наши грађани знају да смо сви ми ту због њих, да је наш посао да брзо и ефикасно, уз минималне могуће додатне захтеве, испунимо њихове потребе, да их не малтретирамо да иду од шалтера до шалтера, сакупљају папире које ми као државна управа већ имамо, објаснила је Брнабић.

Она је подсетила на то да су матичне књиге и чињенице о држављанству пренете у електронски облик, да су пописане улице и адресе и направљен Адресни регистар, а повезане су и базе података и успостављена аутоматска комуникација између државних органа.

Такође, како је напоменула, уведени су електронски сервиси, попут е-Бебе, е-Рецепта, електронског уписа у школе, провере пореза на имовину и плаћања електронски, електронског уписа деце у вртиће, а укинута је овера здравствених књижица.

Брнабић је изразила наду да ће Академија временом постати место за регрутовање пројеката будућности и талената који желе да се укључе у изградњу успешне земље, институција која ће показати сву емпатију државе и друштва за развој и успех сваког нашег појединца и оснажити кључни демократски принцип – једнаке шансе за све.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here