Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Писац Милован Витезовић преминуо је данас у Београду у 78. години, пренео  је Танјуг. Саучешће упутили највећи званичници Србије.

Милован Витезовић рођен је у Витезовићима код Косјерића 11. септембра 1944. године.

Школовао се у Тубићу, Косјерићу, Ужицу и Београду; дипломирао је на Филолошком факултету, одсек општа књижевност, потом и на Факултету драмских уметности, одсек драматургија.

Био је дугогодишњи уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник уметничког програма РТС, професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије уметности.

Писао је песме, романе, драме, филмска и ТВ сценарија, есеје, критике и афоризме.

Објавио је више од четрдесет књига у преко 180 издања.

Аутор је 11 романа, који су сви били бестселери. Књиге је објављивао на немачком, енглеском, италијанском, словеначком, руском, македонском, грчком, румунском и хебрејском језику.

За телевизију је писао сценарија за драме “Шешир професора Косте Вујића”, и “Снохватице И и ИИ”; за игране телевизијске серије “Димитрије Туцовић” (8 епизода), “Приповедање Радоја Домановића” (8 епизода) и “Вук Караџић” (16 епизода). Писао је сценарија за игране целовечерње ТВ филмове: “Место сусрета Београд” и “Сребро на Одисејевом путу” за европске телевизије ОРФ и ЗДФ.

Са Здравком Шотром радио је сценарија по својим романима “Лајање на звезде (награда фестивала Херцег Новог и Златна новосадска арена).

Добитник је бројних награда.

Као спољни уредник за капитална дела Завода за уџбенике и наставна средства, учествовао је у приређивању дела Павла Поповића, Богдана Поповића, Јована Скерлића, Милана Кашанина и девет томова Стојана Новаковића.

Један је од приређивача Сабраних дела Симе Милутиновића Сарајлије.

Био је председник је Удружења књижевника Србије.

Поводом смрти Витезовића, председник Републике Србије Александар Вучић упутио је саучешће породици и поштоваоцима.

“Са великом тугом сам примио вест о смрти Милована Витезовића, једног од оних великих људи нашег рода који су обележили интелектуалну и уметничку сцену Србије”, наводи се у саучешћу председника.

Саучешће су упутили и премијерка Ана Брнабић и потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here