Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Има редак статус доживотног професора на Универзитету, а био је покретач и синтетичке лабораторије која користи биолошке системе, биљке, бактерије и ћелије да производе хемикалије и лекове за фармацеутску индустрију

Наш признати и награђивани научник Милан Мркшић именован је за потпредседника за истраживање Нортхwестерн Универзитета у Чикагу, једном од 12 најпрестижнијих у Америци, пише СербианТимес.инфо.

Ову важно високо звање у институцији која је уједно и највећа и најбоља болница у Чикагу, заслужио је водећи портфељ универзитета током пандемијске борбе.

“Мркшић је преузео функцију привременог потпредседника за истраживање 1. октобра 2019, много пре него што нас је погодила глобална пандемија, али његово дубоко знање и разумевање истраживачког центра на Универзитету значајно су му помогли у новој улози. Завршио је сјајан посао радећи са својим тимом на прилагођавању истраживачких активности током епидемије и одржавању основних лабораторијских и административних услуга”, речено је приликом именовања.

По преузимању функције, проф. Милан Мркшић планира да истраживање врати у кампус.

Колико је његова улога на Нортхwестерн Универзитету значајна, најбоље говори податак да се у истраживачку инфраструктуру на годишњем нивоу одваја 798,3 милиона долара (податак за 2019. годину).

Председник Нортхwестерн система Мортон Шапир истакао је да професор Милан Мркшић одличан вођа и да тренутно заузима проактиван приступ “како би интензивирао истраживања у борби против ЦОВИД-19, истовремено осигуравајући да Универзитет настави да држи своје строге, висококвалитетне истраживачке стандарде.”

Мркшић је објавио више од 200 научних радова и око 500 предавања о свом раду.

Има редак статус доживотног професора на Универзитету, а био је покретач и синтетичке лабораторије која користи биолошке системе, биљке, бактерије и ћелије да производе хемикалије и лекове за фармацеутску индустрију.

Национално познати хемичар је лидер у развоју површинске хемијске индустрије за низ примена у наукама о животу, нанознањима и биоинжињерингу.

Био је и помоћник директора за технологију у Холистичком центру за рак, сарадник је Америчког института за медицинско и биолошко инжењерство и Америчког удружења за унапређење науке.

Његови родитељи су досељеници у САД, а као рођени Американац српског порекла успева да одржава везе са матицом, тако што промовише знамените Србе, а ћерке шаље на фолклор.

Милан Мркшић подржава пројекте којима се Срби представљају у САД. Као заљубљеник стваралаштва Николе Тесле и Михаила Пупина радо учествује на скуповима на којима се говори о научном доприносу светској науци његових земљака. На великом догађају у Чикагу, на Универзитету Илинои, када је било речи о Михаилу Пупину, којим је обележено што је УНЕСКО означио Пупина као научника који је обележио век телекомуникација, Др Мркшић је био главни предавач и модератор представљања дела великог светског и америчког научника српског порекла. Тада нам је рекао да је увек спреман за заједничке научне пројекте са својим колегама и земљацима у Србији.

„Српска стварност“ / Ј.С./

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here