Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Владица Величковић, предавач на Универзитету Харвард, у својој објави на Фејсбуку осврнуо се на то колико би епидемија вируса корона у Србији могла да траје и од каквих околности то зависи. Према његовим проценама постоје два сценарија.

Према његовом мишљењу, из епидемије ковида 19 можемо да очекујемо да ћемо изаћи током или крајем 2022. само ако се будемо придржавали ригорзних мера уз пратећу масовну вакцинацију. У случају да се наше понашање не промени, из кризе не можемо да очекујемо да ћемо изаћи пре 2024. или 2025. године.

У објави на Фејсбуку Величковић се дотакао и највећих заблуда везаних за вирус корона.

Као највеће неистине које се шире по Србији истакао је погрешну слику у јавнности да вакцине истог момента када их примите нуде 100 одсто заштите, да су саме вакцине довољне да се епидемија оконча и да ће се то све десити до краја ове године.

Величковић подсећа да је у овом тренутку епидемиолошка ситуација у Србији изузетно неповољна, гора чак и од почетка пандемије, те да она неће престати ове године.

Према његовим речима, вакцинација нема за циљ да искорени вирус већ да га стави под контролу.

“Да би вакцинација ставила епидемију под контролу потребно је да број оних који су прележали вирус, а који су и даље имуни, и број вакцинисаних у збиру будем барем 70 одсто популације у Србији на неколико месеци. Ми смо још увек јако далеко од тог процента”, навео је Величковић.

Иако не знамо када ће тачно вакцина престати да штити, сигурно је да ће у једном моменту ревакцинација бити потребна, истиче Величковић и додаје да је најгори сценарио онај у ком губимо имунитет, и од вакцина и онај стечен инфекцијом, због чега крај епидемије може остати неизвестан.

Он посебно истиче и да то што вакцинација иде добрим темпом у Србији, још увек нема никаквог утицаја на ток епидемије, јер је захват релативно мали, а паралелно се кроз Србију шири британски сој короне.

“Такође ефикасност вакцина се испитује тако што се волонтерима у студији да вакцина или плацебо. Како волонтери до краја студије и не знају да ли су заштићени или не те се већина и даље придржава мера. Тако да ефикасност вакцине од 90 одсто важи за такве случајеве. Ако ви мислите да лумпујете на сплавовима после вакцине не недајте се ефикасноти од 90 одсто”, нагласио је Величковић.

Осврнушви се на ситуацију у Србији, где постоји масиван програм вакцинисања и непостојања екстремно строгих мера заштите, истакао је да је та комбинација идеална за развој нових сојева на којима вакцине неће функционисати.

“Ми смо мала земља, и ако се то деси, нико неће развијати вакцину за нас, што може да нас кошта нове вишегодишње изолације”, закључуо је проф. Величковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here