Mesto za reklamu

01.09.2020.

Официјелна епидемиолошка слика Србије је боља него у свету и у региону. Ипак, Кризни штаб је схватио да се епидемија може преко ноћи проширити и најзад одлучио да се више кршење епидемиолошких мера неће толерисати и да ће прекршиоци бити оштро кажњавани.

На значај таквих мера данима смо указивали, јер је њихов смисао да се заштите одговорни који поштују законом прописане мере и препоруке, од неодговорних појединаца, а посебно од неодговорних организатора који нису довољно чинили да се заштите други.

Подсећамо, коронавирус је у Србији, од почетка епидемије, регистрован код 31.406 особе, а забележено је 713 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. Према последњем пресеку, још 2 пацијента су преминула од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 41 особе. У земљи је због заразе коронавирусом, тренутно у болницама на лечењу 638 људи, док се 47 пацијенaта налазе на респираторима.

Кризни штаб је јуче, на ванредној седници, донео одлуку да се строже спроводи контрола противепидемијских мера. Упућена су писма свим градоначелницима и председницима општина у којима их подсећају да су дужни да обезбеде поштовање свих епидемиолошких мера на својој територији. То се поготово односи на организаторе различитих догађаја широм земље. Отворен је и Контакт центар путем којег грађани могу пријавити непоштовање мера.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, је један од ретких који се и раније залагао за доследно спровођење противепидемијски мера, је истакао да смо  постали сведоци прилично честог нарушавања свих мера, и то свесног и да ће отуда уследити прилично оштра реакција државе и да ће то бити координисана акција МУП-а и инспекција.

Предлог струке подржала је и премијерка Србије Ана Брнабић, која је поводом почетка рада школа изјавила да у наредне две недеље, од почетка нове школске године, неће бити толерисано кршење епидемиолошких мера.

„Не смемо да дозволимо да нам појединачна искакања на прославама, журкама, концертима поремете ситуацију јер бројеви расту у свету, расту драматично и у Европи“ – истакла је Ана Брнабић.

Због значаја предложених мера пружамо пуну подршку Крузном штабу и Влади Србије, јер су оне нужне и у интересу већине грђана који савесно и одговорно испуњавају своје обавезе, а које угрожавају неодговорни појединци. Предлагачи мера сада су и одговорни за оно што су предложили, јер уколико се настави досадашња пракса, они су највећи кривци,  јер њихова обавеза је да прате стање и инсистирају на спровођењу санкција.

„Српска стварност“  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here