Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Филм румунског редитеља Кристијана Муђууа “Магнетна резонанца” освојио је награду “Златни торањ за најбољи филм” на Фестивалу европског филма Палић, саопштио је данас жири.

Чланица жирија Главног такмичарског програма глумица Катарина Радивојевић рекла је на фестивалској конференцији за новинаре да је “Палићки торањ за најбољу режију” освојио украјински филм “Памфир” Дмитра Сухолитког Собчука.

Радивојевић је саопштила да је жири једногласно одлучио да награди “Магнетну резонанцу” која је “веома сложен и потресан приказ пукотина у друштву изазваних капитализмом и миграцијама”.

“Филм одликује сигурна режија, ангажовање на вишеструким правцима политичког и личног, а све заједно на начин на који само мајстор филма може елегантно да изведе”, каже се у одлуци.

“Памфир” је према одлуци жирија награђен за “маестрално кореографисану причу о оцу и сину”, односно то је “дебитантски филм са изврсном фотографијом и обећавајућим новим гласом Сухолитког Собчука”.

Зири у коме су били поред Радивојевић и Мајкл Џејмс Мекмахон, Катријел Шори, Лорна Ти и Џошуа Џади специјално признање је доделио мађарском филму “Нежно” Ане Немеш и Ласла Чује “због режије са исказаним великим талентом и осећајношћу”.

У такмичарској селекцији “Паралеле и судари” “Награда жирија критике” је припала

“Визији лептира” украјинског редитеља Максима Наконечног уз оцену да филм “одликује исказана способност да се филмским средствима актуелна дешавања у Украјини пренесу на модеран начин”.

У жирију су били филмски критичари Наталија Серебриакова из Украјине, Волфганг Мартин Хамдорф из Немачке и Мартин Милинковић из Хрватске, који су специјално признање дали “Будалама” пољског редитеља Томаша Василевског “као реалистичном портрету насликаном најфинијом филмском естетиком”.

Жири Међународне федерације филмских критичара ФИПРЕСЦИ Микеле Санциси, Сунчица Уневска и Ингрид Бербаум као најбољи филм Главног такмичарског програма одабрали су “Римини” Улриха Зајдла.

Филм је награђен “због јединствене визије мајстора европске кинематографије који креира соптсвену стварност и нове иконе као и због главног јунак Ричија Брава, који је у срцу рокер иако пева шлагере”.

Специјална награда ФИПРЕСЦИ припала је “Памфиру” као филму са “снажном и личном визијом и приповедањем непатворене фотографије”.

Награде су уручене вечерас на Летњој позорници Палића на свечаности затварања 29. Фестивала европског филма.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here